La Departamentul Ingineria Fabricaţiei din cadrul Facultății de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a avut loc a treia ediţie a Concursului Student Design & Manufacturing Competition – SDMC 2023, organizat în colaborare cu Asociația Universitară de Ingineria Fabricației – AUIF. Anul acesta, au participat 18 echipe din centrele universitare Arad, Timişoara, Oradea, Craiova, Sibiu, Braşov, Ploieşti, Bucureşti, Iaşi şi Galaţi cu proiecte, modele sau machete din domeniul științei și ingineriei fabricației.
Tematica competiţiei a cuprins: fabricaţie/robotică asistată de calculator; dezvoltarea sistemelor şi proceselor de fabricaţie; aplicaţii ale materialelor noi în industria de automobile, aerospaţială, în prototipare şi protezare; soluţii software/hardware care contribuie la îmbunătăţirea proceselor de fabricaţie.
Politehnica București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Dunărea de Jos Galați ocupantele podiumului
Câștigătorii ediției din acest an au fost:
- Premiul I – Robotul ROVER imprimat 3D cu sistem mecatronic de prelevare a probelor de pe sol, realizat de Eduard-Ștefan Jitaru de la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, Politehnica București;
- Premiul II – Dronă tip hexacopter din materiale composite pentru situatii de urgență. Proiectare, analize, fabricație și testare realizate de Andrei Hudici și Daniel Florin Stănică de la Universitatea Transilvania din Brașov;
- Premiul III – Proiectarea si realizarea unui kart Buggy, ing. Mihăiță Năstase, Tudor Bogos, Andrei Foltozan, Albert Moisă de la Facultatea de Inginerie a UDJG.
S-au acordat și un Premiu de excelență, pentru realizarea unei celule flexibile de sortare a cartușelor utilizând robotul parallel BulletSort, de către doi studenți de la Academia Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu și trei mențiuni.
Scopul competiției este promovarea creativității în procesul de fabricaţie, prin furnizarea de noi perspective în dezvoltarea conceptuală a produselor şi crearea și menținerea unui forum al studenţilor cu scopul popularizării ideilor noi şi inovatoare.
Concursul s-a desfășurat sub patronajul Academiei de Știinţe Tehnice din România – ASTR, al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România – AGIR, al Departamentului Ingineria fabricaţiei – DIF şi al Centrului de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor – CE-PP.