Condiții pentru a călători în SUA, chiar și după ridicarea vizelor

După cum se știe, la începutul acestei luni, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a anunțat că țara noastră îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Pe această cale, ambasadorul a subliniat că românii vor putea călători fără vize în SUA din martie-aprilie 2025. Însă, chiar și după ridicarea vizelor, românii care vor dori să călătorească în State vor fi obligați să îndeplinească anumite condiții.

Mai întâi, trebuie menționat faptul că Programul Visa Waiver (VWP) este unul prin care li se permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească în Statele Unite, pentru turism sau afaceri, fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile. La rândul lor, cetățenii români care vor dori să călătorească în SUA fără viză vor putea face acest lucru în anumite condiții: să se înregistreze obligatoriu prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) și să aibă pașaport cu un cip integrat (pașaport electronic). De asemenea, este obligatorie obținerea unei aprobări electronice de călătorie prin intermediul sistemului ESTA. Aceasta poate fi solicitată online, înainte de plecare, și este obligatorie pentru toți călătorii care doresc să intre în SUA fără viză.

Cei care călătoresc în baza Visa Waiver Program trebuie să dețină și un pașaport electronic valabil pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile. Dacă pașaportul nu este valabil 90 de zile, se permite șederea în Statele Unite până la data la care acesta expiră.

Totodată, trebuie să rămâneți pe teritoriul SUA cel mult 90 de zile și să specificați scopul călătoriei, fie în interes de afaceri, fie pur recreațional, însemnând turism, vacanță, vizitarea prietenilor sau rudelor, odihnă, tratament medical, activități de natură socială și participarea amatorilor la competiții în domeniul muzical, sportiv sau la alte evenimente sau concursuri similare care nu vor fi remunerate.

În cazul în care intrarea în Statele Unite se face pe cale aeriană sau maritimă, turiștii trebuie să dețină un bilet de întoarcere sau escală și să intre în Statele Unite la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program. În schimb, dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale rutieră, din Canada sau Mexic, documentele ce trebuie prezentate sunt aceleași, cu excepția faptului că nu se impune obligativitatea deținerii unui bilet de întoarcere și a folosirii unui transportator semnatar al programului.