Invatamant

Conferință de educație juridică la Colegiul „Ana Aslan”

Într-o societate în continuă transformare, unde tentațiile și provocările apar la tot pasul, conștientizarea și prevenția devin mai mult decât simple noțiuni – ele reprezintă un mod de a trăi și de a proteja ceea ce avem mai de preț: sănătatea fizică, mentală și relațiile cu cei din jur.

Inspectoratul Școlar Județean Brăila, reprezentat de prof. Cici-Mihaela Bolovan, în parteneriat cu Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), în cadrul Proiectului Național „Fii avocat în școala ta!”, reprezentat de coordonatorul FAST la nivelul Baroului Brăila, avocat Lidia-Nicole Dumitrescu, a organizat, pe 17 ianuarie 2025, în sala de festivități a Colegiului Național „Ana Aslan”, conferința de educație juridică „Conștientizarea și prevenția: un drum asumat în viață”.

Activitatea a debutat cu spectacolul intitulat „Lebăda cu ochii verzi”, dramatizare după Puiu Stoicescu, susținut de elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila, urmat de discuții aprinse susținute de invitați, specialiști în drept, psihologie și antidrog.

„Felicitări tuturor: gazdelor, coordonatorilor, invitaților specialiști și participanților, cadre didactice și elevi din liceele brăilene, beneficiari direcți ai acestei activități!”, au transmis oficialii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila.

„Fii avocat în școala ta!” este proiectul prin care elevii pot dobândi cunoștințe juridice ce le conferă abilitatea de a se distanța de fapte prevăzute de legea penală. Aceștia vor putea recunoaște și contracara eficient faptele sau împrejurările care i-ar putea transforma în victime ale infracțiunilor.

În cadrul proiectului, avocații se vor întâlni cu tinerii din mediul preuniversitar. Este vorba despre câteva mii de tineri expuși unor fapte ce pot atrage sancțiuni penale, ținând cont de vârsta și discernământul lor în formare. Avocații le vor explica tinerilor situații de viață relevante, analizându-le prin prisma normelor de drept și a consecințelor juridice, oferindu-le astfel puterea de a lua decizii informate în plan personal și profesional, dar și de a acționa într-un mod responsabil și pozitiv în societate.

Proiectul, lansat de Uniunea Națională a Barourilor din România, își propune promovarea culturii legalității și responsabilității în societate încă de pe băncile școlii și evidențierea rolului avocatului în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale. Printre temele abordate se numără prevenirea infracțiunilor de violență, sexuale sau informatice, bullyingul și metodele de combatere ale acestuia, precum și o mai bună înțelegere a profesiilor juridice (avocat, judecător, procuror).

Articole similare

Back to top button