Conferința „Dunărea Polis”, la Muzeul Brăilei „Carol I”



Asociația Europeană „Dunărea” organizează vineri, 24 noiembrie, Conferința „Dunărea Polis – prima metropolă dunăreană din România”. Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” din Piața Traian nr. 3, la ora 15.00. Instituțiile partenere sunt Consiliile Județene, Primăriile Municipale și Casele de Comerț, Industrie și Agricultură din cele două județe învecinate, Brăila și Galați. 

Proiectul nu este tocmai unul nou, fiind inițiat de Iulian Zamfir, președintele Federației – Brăila și vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) și beneficiind de acceptul forurilor academice din țară. Conceptul își propune să revoluționeze urbanismul actual, unind cele două municipii vecine, Brăila și Galați, într-o metropolă, din care vor face parte un oraș de business, un oraș universitar, un oraș medical, un altul turistic, un oraș rezidențial și unul sportiv. Metropola va beneficia de transport în comun de mare viteză de tip monorail și de transport regulat pe Dunăre, cu ambarcațiuni rapide. Se are în vedere și construirea unui aeroport internațional, de mărfuri și de călători.

Proiecte bazate pe tehnologii de AI și energie regenerabilă

Proiectele vor fi bazate pe tehnologii de inteligență artificială și vor fi alimentate cu energie 100 % regenerabilă. Zona va oferi locuri de muncă pentru tineri, reducându-se astfel migrarea acestora spre Capitală sau peste hotare.  

Printre avantajele punerii sale în aplicare, menționăm: 

  • valorificarea terenului dintre Brăila și Galați; 
  • conturarea unei noi identități urbane; 
  • eficientizarea și facilitarea dezvoltării celor două orașe; 
  • îmbunătățirea calității vieții, dezvoltarea comunitară, economică, urbană. 

Un oraș al viitorului sau doar un proiect desprins dintr-un film SF? Rămâne de văzut. Inițiatorul este optimist în privința aplicabilității ideilor sale, considerând că principalele piedici țin nu atât de partea tehnică sau financiară, cât de orgoliile și rivalitățile de ordin politic și administrativ dintre cele două județe. Proiectul vine și  ca o posibilă soluție la propunerile avansate de mediul academic și cel de afaceri pentru reorganizarea administrativ-teritorială a țării în funcție de numărul de locuitori. 

Foto:
CCIA Brăila