Controale la „Fabrica de vise” 



Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași au efectuat ieri, 19 septembrie, 121 de percheziții în 23 de județe din țară, printre care și Brăila. Verificările au vizat săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii. 

Este vorba despre mai multe persoane care, de la finele anului 2022, ar fi controlat sau ar fi fost angajate la două societăți comerciale din Iași. Acestea  ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat și produse comestibile de tip jeleuri, prăjituri, drajeuri ce conțineau substanțe psihoactive de natură a pune în pericol viața consumatorilor.  

O parte dintre aceste produse conțineau compuși canabinoizi identificați în planta de canabis – HHC, THC – substanțe ce produc halucinații, stări de euforie și chiar probleme medicale temporare. Din cercetările efectuate, a reieșit că dispozitivele de tip „vape” care conțin acești compuși ar fi comercializate preponderent pe piaţa online, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. Persoanele care comercializau astfel de produse, deși cunoșteau ce conțin și efectele lor, le-ar fi vândut fără nicio restricție, inclusiv minorilor. Comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011, republicată, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. 

La nivel național, au fost identificate 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse. 42 de persoane urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași.  

Cercetările vor continua. 

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală. 

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate din București, Ploiești, Pitești, Timișoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galați, Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoșani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamț, Buzău, Inspectoratului de Poliție Județean Iași și al Jandarmeriei Române. 

Foto:
Ministerul Afacerilor Interne