
Copiii, încurajați să se îndrepte către robotică
Bibliotecile publice, școlile și ONG-urile sunt invitate să facă demersuri pentru deschiderea de noi cluburi CODE Kids în mediul rural și urban mic, pentru copii cu vârsta între 10 și 14 ani.
Copiii între 10 și 14 ani învață programare gratuit
Fundația Progress, cea care stă în spatele acestei inițiative, este de părere că, în cadrul acestor cluburi, copiii învață programare gratuit, urmând o programă bine stabilită pe durata a doi ani, pe nivel începător și ulterior avansat, desfășurând activități de Coding – programare de bază, de la zero, Arduino – robotică și tehnologie, Creare – proiecte IT, aplicații de telefon, editări video, jocuri, animații, Softskills – webinarii pe teme ce țin de dezvoltarea personală, traininguri fizice în cluburi, Aplicații practice – construcții (pod, machete etc.) și alte activități pentru dezvoltarea competențelor digitale prin proiecte tehnologice.
Coordonatorii cluburilor nu trebuie să dețină cunoștințe tehnice sau de programare, activitățile fiind desfășurate pe baza unor materiale clare în format scris, dar și tutoriale video, pregătite și puse la dispoziție periodic de către echipa tehnică CODE Kids.
Cine poate deschide un Club CODE Kids?
„CINE poate deschide un Club CODE Kids? Bibliotecarii din bibliotecile publice, profesori sau cadre didactice din școlile locale și angajați sau voluntari din ONG-uri interesate să coordoneze aceste cluburi pe plan local, în baza curriculei și cu suportul tehnic oferit de Fundația Progress. DE CE să promovați implementarea acestui proiect în comunitatea voastră? E simplu, pentru că: proiectul CODE Kids este oferit cu precădere copiilor din mediile rural și urban mic și îi ajută să privească cu încredere în viitor, având certitudinea că vor fi printre cei norocoși, cei care-și vor găsi un loc de muncă și vor avea șansa bunăstării; unitățile care găzduiesc aceste cluburi la nivel național intră pe lista deschisă a colaboratorilor pentru care încercăm în fiecare an să obținem echipamente IT necesare desfășurării activităților (calculatoare, laptopuri, tablete etc.), în funcție de sponsorizările obținute de Fundația noastră. Programarea este o competență esențială pentru un copil care se pregătește să intre pe piața muncii în următorul deceniu. Studii ale Universității Oxford și ale Forumului Economic Mondial ne spun că tehnologia va afecta profund modul în care vom munci în viitor și ce tipuri de abilități sau domenii de activitate vor fi favorizate, ca urmare a unui val masiv de robotizare și automatizare. În plus, Raportul ICILS 2023 arată că aproape jumătate dintre elevii români înregistrează un scor ce semnalează dificultăți majore în competențe digitale de bază. Concret, din punct de vedere digital, elevii de clasa a VIII-a din România au obținut cele mai slabe scoruri din Europa la această testare organizată de una dintre cele mai prestigioase instituții din domeniu – IEA (Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale)”, au subliniat reprezentanții Fundației, într-un comunicat de presă remis cu acest prilej.
De exemplu, doar anul trecut (2024) au fost 247 cluburi active CODE Kids prezente în 40 de județe din România și în Republica Moldova, iar peste 2500 de copii au beneficiat de cursurile CODE Kids.
Planuri pentru 2025: Inteligență Artificială și securitate cibernetică
Grupele noi CODE Kids de începători vor începe activitățile în luna martie 2025, astfel că până atunci reprezentantul/reprezentanta bibliotecii/școlii sau ONG-ului din comunitatea ta poate demara recrutarea copiilor pentru formarea unei grupe de începători de cel puțin 10 copii, cu vârsta între 10-14 ani.
„În anul 2025 vom continua activitățile validate de evaluatori externi, activități care formează competențe robuste de programare și robotică pentru participanții noștri. Dar ne dorim să fim și în linie cu ceea ce contează în domeniu, așa că vom experimenta și cu sarcini de lucru care familiarizează copiii cu Inteligența Artificială și competențe de bază în ceea ce privește securitatea cibernetică. Avem șansa ca, fiind o inițiativă privată, să fim mult mai flexibili în realizarea curriculei de studiu, astfel că participanții la cluburile CODE Kids capătă abilități utile, adaptate pentru timpurile pe care le trăim”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.
Rezultate notabile: Premiul I la Târgul Național de Știință CODE Kids 2024
Anul trecut, coderii de la Chiscani, județul Brăila, au obținut Premiul I la Târgul Național de Știință CODE Kids 2024. Este vorba despre copiii Clubului Development Outlet de la Biblioteca Comunală Chiscani, județul Brăila, cu proiectul „BikeSense: Monitorizarea Sănătății prin Mișcare” – bicicleta care produce curent electric.