În recenta ședință a Colegiului prefectural, primarul Marian Viorel Dragomir al municipiului Brăila a adus precizări referitoare la stadiul obiectivului de investiții „Liceul de Arte <Hariclea Darclee> – corp B”. Practic, firma care a câștigat licitația pentru proiectare a încărcat documentele necesare în platforma Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) și așteaptă eventuale corecții. Urmează celelalte proceduri birocratice.
Reamintim de ce este necesar acest proiect și apoi un altul prin care se va ridica o nouă construcție.
În februarie acest an, când au avut loc mai multe cutremure destul de puternice în zona Gorj, s-a pus din nou problema construcțiilor, în principal a celor care sunt nu sigure în România. Atunci a publicat Ministerul Educației 39 de clădiri cu risc seismic ridicat în întreaga țară. Pe listă este și corpul B de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” – cel dinspre str. Nicolae Bălcescu, în curte cu alt corp, cel cu intrare din bulevard Cuza. La momentul seismelor menționate, elevii brăileni aveau vacanță.
Dar pentru că de la nivel central s-au cerut măsuri de protecție, conducerea liceului a decis că la revenirea elevilor din vacanță nu va mai intra nimeni să desfășoare cursuri în acel corp de clădire.
Primăria Brăila, care este proprietarul clădirilor școlare, a căutat soluții. Mai cu seamă că ele, la Liceul de Arte, sunt extrem de necesare. Orarul claselor cu profil vocațional – muzică, arte vizuale, teatru, coregrafie – necesită mai multe spații decât au alte școli, cu orar normal. Deocamdată, elevii studiază în două schimburi, dar e obositor pentru profesori, deci e nevoie de spații.
Până la urmă, situația se rezolvă
Primăria Brăila a înscris reabilitarea clădirii în cauză între priorități și, la sfârșitul lunii august 2023, a încheiat întâi un contract privind realizarea expertizei tehnice a corpul B. Proiectul era propus spre finanțare MDLPA prin Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase”. Nu a fost deloc ușor. Au fost trei licitații. La primele două s-a prezentat o singură firmă, SC GRS Project Global din Iași, așa că a treia oară firma respectivă, tot singurul licitator, a fost câștigătoare.
Clădirea corpului B a fost ridicată în anii 1970-1972 și a intrat în folosința liceului în 2001. S-a descoperit că nu a fost folosită în proiectare o metodă modernă în calculul de rezistență la cutremur, astfel că soluțiile constructive acum, oricare ar fi ele, trebuie să fie precedate de demolare. Deci, clădirea se dărâmă și se va ridica alta.
Așa cum îi spune și numele, Programul Național de Investiții ”Școli sigure și sănătoase” al Ministerului Dezvoltării, este în derulare până în 2025. Permite atât finanțarea proiectării, cât și execuția lucrărilor de intervenții la clădirile unităților și instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat cu insuficientă protecție la acțiuni seismice. Programul permite, așa cum e necesar la corpul B, demolarea construcției existente și ridicarea unui corp nou. Va dura ceva timp, dar se face. Sperăm, bine.