Cum poți verifica stagiul de cotizare



Recentele recalculări ale pensiilor i-au pus în alertă pe mulți salariați care se întreabă dacă, în cazul lor, sunt plătite contribuțiile sociale la stat, menite să le asigure o bătrânețe liniștită, astfel încât să poată primi o remunerație pentru munca prestată de-a lungul anilor. După cum se știe, în prezent, contribuția salariaților la bugetul asigurărilor sociale pentru pensie este cea mai mare dintre taxele pe salariu aplicate de stat în România, respectiv 25% din salariul brut, iar această contribuție este plătită, însă, în numele angajatului, de către angajator. Cu toate acestea, nu puțini sunt cei care doresc să verifice dacă sumele reținute lunar din salariul brut pentru viitoarea pensie chiar sunt virate statului. Cei care au astfel de curiozități se pot prezenta cu o cerere scrisă pentru a verifica online istoricul contribuțiilor pentru pensie. În prezent, Casa Județeană de Pensii Brăila oferă posibilitatea de a afla istoricul contribuțiilor online, după crearea unui cont gratuit pe site-ul CNPP. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate, la Casa de Pensii. Ulterior, brăilenii aflați în această situație vor primi un e-mail prin care vor putea seta parola contului, după care vor putea accesa efectiv contul din site-ul CNPP.

De asemenea, există și posibilitatea de a semna formularul electronic, având opțiunea de a-l trimite prin e-mail, însă doar cu o semnătură electronică calificată – serviciu oferit de diverse companii, contra cost, și folosit mai degrabă de oameni de afaceri, manageri sau contabili. Este de subliniat faptul că datele electronice sunt valabile pentru perioada ulterioară lunii aprilie 2001. Vechimea anterioară poate fi dovedită prin cartea de muncă, în măsura în care documentul respectiv are înscrise aceste date.

Reamintim faptul că, pe 31 august 2023, Guvernul a stabilit că persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024, acesta fiind ultimul an în care se mai poate cumpăra vechime în muncă. Persoanele interesate de acest aspect trebuie să știe că pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuției se poate face într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă toți cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii. Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei. Atenție însă: această prevedere nu se aplică pentru perioadele în care cei care doresc să facă plata retroactiv erau asigurați în sistemul de pensii. Mai exact, nu se aplică pentru cei care au lucrat cu contract individual de muncă, dar angajatorul nu le-a plătit contribuția. În acest caz, singura opțiune care le rămâne celor aflați în această situație este de a se adresa instanței, deși instituțiile statului ar trebui să vegheze la corectitudinea angajatorilor în această privință.

Foto: