Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) sau Centrul de Creație Brăila, manager Alina Sulicu, derulează în aceste zile un program de formare profesională pentru adulți, specializarea țesător manual. Motivația este una simplă: la Centrul de Creație s-a dezvoltat, încă din 2006 printr-un proiect cu finanțare europeană, Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale (ARTT) unde lucrează două persoane. Atelierul este dotat cu războaie de țesut folosite cu succes de Rădița Lascu și de Steluța Iancu pentru a realiza o mulțime de produse în stilul tradițional. Bineînțeles că materialele folosite sunt naturale, dar din ce în ce mai greu de găsit; bineînțeles că prin intermediul ARTT Centrul de Creație participă la târguri de profil, la prezentări ale meșteșugului tradițional al țesutului – care presupune, orice s-ar spune, anume abilități și o disponibilitate deosebită (oricum, și în trecut nu avea toată lumea război de șesut acasă și nici nu lucrau toate femeile marame, covoare, pânză etc). n 2006,
Cursurile au loc la sediul CJCPCT. S-au înscris 12 persoane care au plătit o taxă de 500 de lei. Acestea se pregătesc zilnic câte opt ore, cu prof. artist plastic Marilena Ioanid – teorie – și cu Steluța Iancu – țesătoare, cea care lucrează la ARTT de la început. Și Marilena Ioanid a fost la începurile ARTT partener al Centrului de Creație, oferind consiliere artistică – specialitate sa fiind tapiseria – iar în sediul CJCPCT Brăila putem admira mai multe lucrări de acest gen ale Marilenei Ioanid.
Cei care vor finaliza cursul vor primi un atestat profesional de țesător manual, care îi va ajuta – dacă doresc – să dezvolte o mică afacere de familie, iar dacă își perfecționează arta pot să dobândească un statut și mai bun – acela de meșter popular. La nivelul organizatorului există și speranța ca măcar unul să își dorească să lucreze la ARTT întrucât Steluța Iancu este acum parteneră, fiind pensionară. Dar indiferent de felul cum se vor finaliza cursurile, important este – în primul rând – că CJCPCT Brăila își respectă menirea și statul, oferind șanse pentru cunoașterea tradițiilor, desfășurând activități în care patrimoniul imaterial este așezat la loc de cinste.