Educația rămâne un minister care, în ultimii 35 de ani, a avut parte de numeroși conducători, dintre care puțini au reușit să aducă schimbări benefice pentru acest domeniu. Sintagma „generație de sacrificiu” s-a auzit frecvent, iar rămâne de văzut dacă Daniel David, cel care a preluat conducerea acestui minister în noul Guvern, va reuși să se distanțeze de ea.
Pentru început, noul ministru a subliniat că este esențial ca bugetul alocat să asigure atât funcționarea, cât și dezvoltarea Ministerului Educației și Cercetării.
„Ce este foarte important în această fază este ca bugetul pe care îl vom avea să asigure funcționarea ministerului și, foarte important, să susțină dezvoltarea prin noile obiective incluse în programul de guvernare. Este clar că bugetul trebuie să fie mai mare decât cel de anul trecut. Cât de mare va fi, nu știm, deoarece totdeauna apar discuții, în funcție de starea economiei țării. Totuși, ideea că educația și cercetarea trebuie să țintească, respectiv educația – 15% din bugetul general consolidat și cercetarea – 1% din PIB, sunt obiective pe care niciun ministru nu își permite să le abandoneze. Când le vom obține, nu știm. Cu siguranță, însă, ministerul trebuie să funcționeze și să se dezvolte”, a declarat ministrul Educației.
Daniel David a absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în 1995 și este doctor în Psihologie (1999). În 2002, a obținut o diplomă de supervizor/formator în psihoterapie rațional-emotivă și cognitiv-comportamentală la Albert Ellis Institute, New York, conform CV-ului său.
Din 2007, este profesor universitar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Catedra/Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie. Din 2009, este profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York.
În 2012, a devenit director pentru cercetare la Institutul „Albert Ellis” din New York și a ocupat diverse funcții de conducere, printre care director al Institutului Internațional pentru Studii Avansate de Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (2004-2016), conducător al Catedrei/Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie la Universitatea „Babeș-Bolyai” (2007-2012), director al Școlii Doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific (2007-2016) și conducător de doctorat în cadrul UBB.
În urmă cu opt ani, a fost numit prorector, iar din 2020 este rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Decorat cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler în 2008, Daniel David este autorul mai multor lucrări de specialitate, printre care „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală” (2015), „Tratat de psihoterapii cognitive și comportamentale” (2012), „Dezvoltare personală și socială. Eseuri și convorbiri despre viață” (2014) și „Prelucrări inconștiente de informații” (2014).