ActualitateCultura

Despre cult și drept în istoria bizantină, cu Vlad Vieriu, la Muzeul Brăilei „Carol I”

Vlad Vieriu, doctor în Drept și în Teologie ortodoxă, își lansează mâine la Brăila volumul „Despre cult și drept în istoria bizantină”, apărut anul acesta la Editura Junimea din Iași. Evenimentul va avea loc începând cu ora 13.00, la sediul Muzeului Brăilei „Carol I”, cu participarea extraordinară a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos și a Preasințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop – vicar patriarhal. Va modera conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei.

„Credem cu tărie în imperativul evoluţiei cultului creştin universal, în sensul redescoperirii esenţei sale divino-umane şi iniţierea unui spirit nou, în consonanţă cu idealul religios al timpului prezent ce nu mai răsună precum odinioară în bolta Sfintei Sofii, ci se frânge în filosofii şi tendinţe noi. Modelul este la îndemâna noastră, a celor care formulăm cu o deosebită acurateţe principiile fiinţei Bisericii. Este modelul simplităţii de sorginte hristică, ce nu intră în conflict cu bogăţia de expresie a cultului creştin, dar care ne obligă să reflectăm cu privire critică asupra a tot ceea ce este superfluu, suficient sau epigonic în cult”, mărturisește autorul.

„Cartea domnului Vlad Vieriu aduce cu sine două surse ale cunoaşterii: în primul rând, o lumină particulară, proiectată pe primul mileniu creştin cu spiritul ecumenic şi tolerant al intelectualului rafinat, iar, în cel de-al doilea rând, o lumină, fixată, de această dată, pe întreaga osatură normativă a spaţiului civilizaţional, pe care, generic, îl numim Bizanţ, şi care este însoţită, de această dată, la fel de valoros, de sagacitatea tânărului teolog consacrat de o comisie doctorală de mare prestigiu, preciza prof. dr. DHC.Valerius M. Ciucă, cadru universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Vlad Vieriu (n. 1984) este avocat în Baroul Iaşi şi profesor asociat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A fost profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleiaşi universităţi, precum şi la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universi-tăţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. Doctor în Drept şi în Teologie ortodoxă, este autorul a numeroase studii şi articole de specialitate.

Articole similare

Back to top button