Despre Dictatură și democrație, la Casa Memorială „Panait Istrati”



Muzeul Brăilei „Carol I” organizează marți, 16 aprilie, la 89 de ani de la moartea scriitorului Panait Istrati, o dezbatere pe tema articolului acestuia, Dictatură și democrație. Activitatea se va desfășura la Casa Memorială „Panait Istrati” din Grădina Publică, începând cu ora 17:30, și va fi moderată de conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător științific la Secția Memoriale a muzeului. La discuții vor participa scriitorul Vasile Datcu și profesorii Georgiana Troia și Valentin Popa.

Celebru pentru povestirile și romanele sale, traduse în peste 30 de limbi, cosmopolitul Panait Istrati a avut și o activitate publicistică importantă, care a stârnit numeroase controverse. Deși fusese simpatizant comunist, Istrati ajunge să denunțe abuzurile regimului, după călătoria pe care o face în 1929 în Rusia sovietică. Textul Spovedania unui învins va duce la ruptura cu prietenii socialiști și la izolarea scriitorului. În 1933, publică Omul care nu aderă la nimic, un manifest al independenței sale politice, care îi aduce alte numeroase contestări.

Articolul Dictatură și democrație este publicat în chiar anul morții sale, 1935, în ziarul „Cruciada Românismului” al mișcării cu același nume. Organizația a fost fondată în 1934 de jurnalistul Mihail Stănescu, dizident al Mișcării Legionare, dorindu-se a fi o așa-numită organizație de luptă națională, centrată pe promovarea elementului românesc și a spiritului românesc, dar și pe lupta împotriva corupției din țară. Mișcarea, mai puțin extremistă decât cea legionară, nu a avut succes din cauza conflictelor cu legionarii, Stelescu fiind asasinat în 1936, iar organizația desființată un an mai târziu.

Nici o soartă nu e mai tristă decât aceea a omului care are pasiunea adevărului (sau a ceea ce crede el că este adevăr). Căci dacă oricui îi place când îi spui în față binele, oricine te dușmănește când îi spui pe șleau răul – și astfel ajungi să te simți ocolit de toți. E cazul meu în politică. De aceea mi s-a și spus: nu ești om politic. Mare omagiu!

(Panait Istrati, Dictatură și democrație, „Cruciada Românismului”, 24 ianuarie 1935)