Despre eradicarea sărăciei și câteva vise

Solidaritate și compasiune pentru victimele sărăciei extreme, a violenței și foametei este un angajament de care ni se reamintește în fiecare an la 17 octombrie. Era 1987, când într-o asemenea zi peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadéro din Paris, locul unde fusese semnată, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. De atunci, oamenii care cred în oameni își reînnoiesc angajamentul și își manifestă solidaritatea cu semenii care trăiesc în sărăcie. Data a devenit Zi internațională pentru eradicarea sărăciei – World International Day for Eradication of Poverty – prin rezoluția 47/ 196 adoptată în 1992 de Adunarea Generală a Organizațiilor Națiunilor Unite.

Tema din acest an subliniază necesitatea accesului universal la muncă decentă și protecție socială ca mijloc de a susține demnitatea umană în mod egal pentru toți. De asemenea, este subliniat faptul că pentru această muncă decentă să se ofere salarii echitabile, iar condițiile de muncă să fie sigure. În plus, să se recunoască valoarea muncitorilor și să fie pusă în prim-plan umanitatea.

În acest context presupun, ministrul Ligia Deca de la Educație postează pe o rețea de socializare, amintind că la minister sunt în derulare câteva programe și măsuri care îi va ajuta pe elevii din medii defavorizate. Le-a numit: peste 1 miliard euro pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar, creșterea cu 50% a cuantumului bursei școlare, transport gratuit, un milion de elevi beneficiari în programul „Masă sănătoasă”, peste 400 milioane de euro destinați programului de reducere a abandonului școlar. Dar ministrul nu spune câți copii sunt, din totalul celor care merg la școală, în situația de a nu-și putea cumpăra cărți, pantofi, haine ori de a merge din când în când la un film cu colegii, Nu ni se spune câți elevi merg la școală flămânzi și câți dintre ei au acasă condiții improprii pentru a-și pregăti lecțiile.

Mai bine am vedea care este situația reală în România, unde coșul zilnic nu a mai fost calculat de vreo doi ani. Coșul zilnic fiind acea sumă stabilită la nivel central pentru a putea fi gândite măsuri care să asigure traiul zilnic decent al unui om.  

Ar fi, de asemenea cazul, să ne gândim și la raportul, tot în România, dintre beneficiarii contribuțiilor muncii, la care se adaugă taxele și impozitele, și piața muncii susținută de puțin peste 7 milioane persoane care primesc salariu – în ultima prezentare de la Institutul Național de Statistică (INS).. Dacă e reală cifra din ultimul recensământ, cam 19 milioane de români din care vreun milion erau în afara granițelor, înseamnă că avem o mare problemă. Fără să ne mai gândim la sărăcia extremă, ci la sărăcia cronică. pentru că sunt în prezent peste 8.400.000 pensionari, iar restul de români sunt copii, adolescenți, persoane fără loc de muncă.  

Cu acest tablou, România nu stă bine. Iar în ziua pentru eradicarea sărăciei, care este de solidaritate cu cei foarte săraci, noi la cine să ne gândim? La cetățenii țărilor africane unde nu există apă și sol fertil? La cetățenii țărilor care sunt în război? Sau la proprii concetățeni care așteaptă, nu neapărat bani pentru dotarea școlilor sau transport gratuit pentru elevi, ci măsuri serioase de creștere a economiei, pentru că de acolo vin sursele de venit la buget. Mai facem socoteli? Nu e cazul. Dar cei care au fost aleși ar trebui să facă, și socoteli pentru un buget sustenabil, și pentru creșterea pieței muncii, și pentru condiții de viață mai bune.   

A făcut si Nicolae Ciucă, președintele Senatului, o declarație referitoare la parteneriatul cu mediul de afaceri străin și oportunități de creare a unor noi locuri de muncă. Bune și relațiile cu mediul de afaceri străin, dar cu al nostru ce facem, că noi nu prea vedem creșterea locurilor de muncă și nici un buget care să ofere șanse de ieșire din criză. 

Așa că astăzi ne gândim la sărăcia extremă și la sărăcia de toate zilele, la războiul atât de aproape de noi și care e pe cale de a deveni planetar. Ne gândim cu speranța că mâine vom fi mai înțelepți.