Muzeul Brăilei „Carol I” a găzduit vineri, 6 septembrie, conferința științifică „Migrația în lumea vie”, moderată de dr. Nicolae Onea, biolog și ornitolog, șeful Secției Științele Naturii.
Au prezentat biologul Nicu Pârlog, jurnalist și expert în viața sălbatică, și dr. Stănică Pandrea, șeful Secției Arheologie.
În public s-au aflat elevii claselor a V-a A și B ai Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din municipiu, însoțiți de directorul unității, prof. Alina-Adriana Tudor și de diriginte, prof. Anișoara Giol și prof. Elena Păpăruș. La eveniment a participat și inspectorul școlar pentru disciplina biologie, prof. Cristian Gurzu.
Prima parte a prezentării a fost dedicată migrației animalelor, de la insecte până la pești, păsări sau mamifere. Biologul Nicu Pârlog a vorbit în special despre migrația păsărilor, prin România trecând unul dintre cele mai mari culoare de migrație din lume, Via Pontica, al doilea ca mărime din Europa. Prezentarea a fost una interactivă, elevii curioși aflând de ce păsările migratoare nu rămân tot timpul anului în Africa sau de ce nu migrează cocoșii de munte.
În a doua parte a conferinței, dr. Stănică Pandrea a prezentat momentele principale din istoria migrației umane, din neolitic până în epoca modernă, evidențiind ca repere războiul troian, marea colonizare greacă, expansiunea romană și marile imperii coloniale de mai târziu.
Organizatorii își doresc ca aceasta să fie doar prima conferință dintr-o serie mai vastă de întâlniri lunare, organizate de Muzeul Brăilei.