Doar Nichita, la Casa de Cultură din Brăila



Casa de Cultură din Brăila va marca duminică, 31 martie, împlinirea a 91 de ani de la nașterea poetului necuvintelor, Nichita Stănescu.

Evenimentul se va desfășura de la ora 17.00, la Casa Memorială „Petre Ştefănescu-Goangă” din Piaţa Poligon nr. 2.

Prof. dr. Valentin Popa va vorbi despre poetul Nichita Stănescu așa cum l-a receptat criticul literar Nicolae Manolescu. Nu putea lipsi momentul de poezie, oferit de elevele Isabela Gavrilă și Sabina Lascu, membre ale Cenaclului „Dincolo de cuvinte – Nicolae Băciuț”.

Manifestarea culturală va include și un minirecital prezentat de grupul folk „Generații”. În fața publicului vor cânta, sub îndrumarea profesorului Dumitru Popescu, elevii Ioana Tăbârcă, Diana Popa, Ioana Axente, Daniela Popa, Eva Bianu, Iasmina Munteanu, Sofia Bursuc, Dragoș Cherșunaru și Andreea Bobotan.

Intrarea este liberă.

Nichita Stănescu, un inovator în poezia românească

Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933, la Ploiești. Este considerat de critica literară unul dintre cei mai importanți poeți români, reprezentant al neomodernismului, apreciat pentru intensitatea lirismului, dar și pentru inovațiile sale poetice și lingvistice.

A debutat în 1957, simultan în revistele „Tribuna” din Cluj și în „Gazeta literară” cu trei poezii, iar în 1960 și-a făcut debutul în volum, cu Sensul iubirii. În 1964 a apărut volumul O viziune a sentimentelor, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Au urmat volumele Dreptul la timp (1965), 11 elegii (1966), Roșu vertical, Oul și sfera (1967), Necuvintele (1969) – premiat de Uniunea Scriitorilor, În dulcele stil clasic (1970). În 1978 publică volumul Epica Magna, care va primi în același an premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române. În 1979 lansează volumul Opere imperfecte, iar în 1982 volumul Noduri și semne.

În 1975 a primit Premiul Herder, decernat de Fundația Alfred Toepfer, cu sediul în Hamburg. Se presupune că a fost nominalizat de Academia Suedeză la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de Max Frisch, Jorge Borges, Leopold Sedar Senghorn. Laureatul a fost poetul grec Odysseas Elytis. Adevărul se va afla la desecretizarea voturilor, la 50 de ani după nominalizare.

S-a stins din viață la 13 decembrie 1983. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.