Elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială Cazasu au mai fost în Baltă Mică a Brăilei. Dar vineri, 22 septembrie 2023, au venit nu pentru o vizită educativ-instructivă ci pentru o activitate de ecologizare. S-a dovedit foarte util timpul acordat curățeniei pe un teren unde nu există echipe de salubrizare, ca în oraș, să facă asta. Pentru că, de pe o suprafață de numai 50 – 80 metri pătrați, am strâns câțiva saci plini cu ambalaje din PET, ambalaje din sticlă în care fusese bere, pungi și alte obiecte din material plastic, polistiren extrudat s.a. Semn evident că pe acolo au poposit oameni certați cu etica și fără bun simț, fără respect pentru natură. Am adunat împreună cu elevii aceste dovezi de necivilizare, alături și de profesoara lor, Daniela Vrabie, dar și de Daniela Nicoară, Bogdan Albu de la Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei.
Bineînțeles că am vorbit puțin cu elevii despre impactul acestor resturi, în principal cele din plastic, asupra vieții păsărilor și animalelor, asupra mediului înconjurător. Ei știu, au învățat la lecții, cât este de periculos plasticul, cât de greu se degradează natural (timpul minim este de 100-150 ani) acest material care inițial a părut atractiv, dar acum se dovedește ucigaș.
Plasticul – pericol real pentru mediul înconjurător
Sunt o mulțime de mărturii în lume referitoare la pericolul real al utilizării plasticului. Particule fine ajunse în apă și aer sunt mai apoi regăsite în corpul uman, dovezi în cazuistica unor boli grave. Pentru păsări și pești ori alte vietăți marine, plasticul s-a dovedit extrem de nociv. Sunt mii de imagini și video cu păsări și animale marine găsite moarte după ce au intrat în contact cu plasticul.
Comunitatea la nivel mondial a propus eliminarea din industria ambalajelor pentru folosința curentă a acestui material. Comisia Europeană are aceleași preocupări, dar nu e simplu să se ajungă la eliminarea totală. Și așa cum se vede, utilizarea zilnică a acestui material se dovedește inclusiv neconformă regulilor civilizației.
Perioada 16 – 24 septembrie a fost dedicată protecției și curățării zonelor costiere
Pentru a ajunge la spațiul de ecologizat, echipa BMB a folosit doua șalupe din dotare. Astfel, tinerii de la Cazasu au avut parte și de o plimbare pe fluviul Dunărea. Ne-am dus până lângă podul suspendat peste Dunăre, impresionanta lucrare realizată prin proiect cu fonduri europene, la fel cum a fost construit și pontonul muzeu al administrației parcului natural, ancorat în zona falezei.
Pe pontonul muzeu ne-am întâlnit vineri, și tot aici ne-am despărțit. Înainte de rămas bun, Bogdan Albu a oferit participanților câte un cadou, nu simbolic ci de-a dreptul practic și util: câte un ghid de ecologie și câte un tricou inscripționat cu sigla BMB. Ghidul este aproape un manual. Este intitulat „Balta Mică a Brăilei. Mic ghid de ecologie, clasele V – VIII” și a fost realizat prin proiectul cu fonduri europene desfășurat la BMB. Autorii lui sunt biologul Anca Andrei (de la Balta Mică), prof. dr. Cătălin Canciu, prof. Liliana Canciu, prof. Elisabeta Volcu.
Toți cei care doresc să viziteze pontonul muzeu ori să desfășoare în sala de conferințe activități vor primi tot sprijinul din partea echipei BMB (https://bmb.ro/). Datele de contact sunt disponibile pe pagina web.
La nivel mondial, perioada 16 – 24 septembrie a fost dedicată protecției și curățării zonelor costiere cu scopul protecției oceanelor – International Coastal Cleanup (ICC), în 16 septembrie a fost Ziua Mondială a Curățeniei – World Cleanup Day, 23 septembrie este o altă Zi internațională a curățeniei, 28 septembrie – World Maritime Day (tot cu scop de protecție a mediului, pornind de la datele transportului maritim și oceanic și necesitatea unui transport care să rerespecte normele ecologiei).