
Elevi brăileni prezenți în Turcia în cadrul proiectului „Protecting the Climate is Saving Life!”
Profesori și elevi din România, Polonia, Slovacia și Turcia au încheiat prima activitate transnațională organizată la Karabük (Turcia), în cadrul Proiectului 2024-2-RO01-KA210-SCH-000291736, cu titlul “PROTECTING THE CLIMATE IS SAVING LIFE!”, finanțat de Uniunea Europeană.
Din România au participat prof. Oprea Mihaela Cristina, prof. Mocanu Stefania Madalina si elevii Cristea Mario Lucian, Tugui Denisa Maria, Orasanu Giulia si Vlad Mara Ioana, de la Liceul de Arte ‘Hariclea Darclee’ din Brăila; din Polonia, profesorii Marlena Ochocka, Katarzyna Budnik și elevii Amelia Synowka, Gabriela Kowalczyk, Alan Szmalec, Lena Beca, de la Szkoła Podstawowa nr 2 im. Bohaterów 8 Drezdeńskiej Dywizji Piechoty; din Slovacia, au participat profesorii Pavol Maros Chmeliar, Marianna Hudakova și elevii Noel Gladis, Michal Solecky, Ben Kurcin și Jakub Petrus, de la Zakladna skola s materskou skolou.
Cultura și tradițiile naționale – la loc de cinste în deschiderea activității
În prima zi a programului, participantii au facut turul scolii Karabük Atatürk, însoțiți de profesorii coordonatori Tuğba Ilkhan Aksoy și Cenk Varol si au participat la pregatirea standurilor culturale, prezentand aspecte legate de traditiile, personalitatile, istoria si geografia fiecarei tari. De asemenea, au avut loc activitati si prezentari interactive legate de impactul schimbarilor climatice asupra mediului inconjurator.
În a doua zi, s-au desfășurat activități tematice de reciclare, a fost vizitată Universitatea Karabük, unde au avut loc prezentari informative despre energia regenerabilă și protejarea patrimoniului mondial și a siturilor culturale. Pe lângă aceste prezentări, elevii și profesorii au fost implicați în experimente menite să atragă atenția asupra importanței surselor de energie alternativă.
50 de copaci plantați și o dezbatere dedicată obiectivelor proiectului
În a treia zi, toate școlile participante au susținut prezentări prin care au atras atentia intr-un mod original asupra problemelor legate de mediul inconjurator. Ulterior, a fost organizat un eveniment de plantare de 50 de copaci, precum și o dezbatere la invitația directorului Educației Naționale din Karabük, Nevzat Akbașla, referitoate la evaluarea obiectivelor proiectului, iar la sfârșitul zilei, participanții au fost invitati la cina oferita de părintii elevilor de la scoala gazda.
În a patra zi, au fost programate prezentări video despre schimbările climatice și lucrări de ecologizare a mediului în Safranbolu, iar ultima zi a programului a inclus lucru în echipe și brainstorming pe tema „Ce pot face pentru mediul înconjurător?’’, precum și amenajarea unor puncte de realizare a compostului și de colectare a deșeurilor electronice.
Proiectul a permis tinerilor din diferite țări să se reunească pentru un scop comun și să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice, promovând totodata incluziunea și patrimoniul cultural.
Presa din Turcia a promovat și ea activ evenimentul: