
Elevii de liceu vor putea învăța despre fraudele bancare
Programele de formare destinate profesorilor care predau educație financiară în învățământul preuniversitar ar putea fi extinse pentru a include și aspecte legate de protecția utilizatorilor de servicii bancare împotriva fraudelor.
Programul acreditat de Ministerul Educației pentru formarea profesorilor care predau educație financiară la clasa a opta urmează să fie actualizat, astfel încât să cuprindă informații despre fraudele bancare și metodele prin care elevii se pot proteja de acestea.
Copiii învață deja concepte esențiale despre bugete, credite, economisire, rolul producătorului și al consumatorului în societate, istoria banilor și utilizarea cardurilor. Dată fiind creșterea numărului de tentative de fraudă, este necesară integrarea unor module care să îi ajute atât pe elevi, cât și pe profesori să identifice și să evite aceste riscuri.
Cursul de formare pentru profesori a fost inițial acreditat în 2021, iar în prezent este în desfășurare un nou proces de acreditare. În prima etapă a programului, au fost instruite 37 de serii de profesori, ajungându-se la peste 1.100 de cadre didactice la nivel național, care predau disciplina obligatorie de educație socială elevilor de clasa a opta. Formatorii acestor cursuri sunt profesori de economie din București, cu experiență în domeniu.
Pe lângă acest curs obligatoriu, există și un program opțional organizat în parteneriat cu Institutul Bancar Român. Acesta se adresează profesorilor care predau materia opțională de educație financiară, ce include subiecte precum economisirea, creditarea, riscurile asociate împrumuturilor și protecția împotriva fraudelor.
Actualizarea programului de educație financiară pentru a include noile provocări legate de fraude bancare este esențială într-o lume în care digitalizarea a făcut ca produsele financiare să fie accesibile încă din copilărie. Elevii trebuie să fie conștienți de riscuri și să învețe cum să-și protejeze datele și fondurile, iar profesorii au un rol crucial în transmiterea acestor informații.
Prin aceste măsuri, se urmărește nu doar îmbunătățirea nivelului de educație financiară, ci și creșterea gradului de siguranță a utilizatorilor de servicii bancare. Faptul că tinerii încep să utilizeze instrumente financiare de la vârste tot mai mici impune o responsabilitate sporită din partea sistemului educațional, iar integrarea unor module despre prevenirea fraudelor este un pas necesar în această direcție.