Elevii de liceu vor putea învăța despre jocurile video

Elevii de liceu din Brăila vor putea studia, din anul școlar următor, o nouă materie care sigur le va fi pe plac. Aceștia vor avea posibilitatea să învețe secretele care stau la baza dezvoltării jocurilor video. Denumită „Dezvoltarea jocurilor video”, noua disciplină școlară va fi disponibilă pentru toți elevii, indiferent de specializările și profilele liceale pe care le urmează. În programa școlară va fi introdusă o oră de curs pe săptămână, care se va desfășura în laboratoare de informatică echipate corespunzător.

În cadrul orelor de curs, elevii se vor putea familiariza cu toate etapele procesului de dezvoltare a unui joc video, de la concept și proiectare până la lansare. În plus, se vor preda elemente de terminologie și descrierea proceselor specifice industriei. Prin această disciplină, oficialii din cadrul Ministerului Educației speră ca elevii să fie mai bine pregătiți să se adapteze la cerințele pieței muncii în sectorul digital.

Metodologia de predare va fi adaptată de fiecare profesor, în funcție de vârsta elevilor, pentru a le stimula creativitatea în domeniu. Pe această cale, Ministerul Educației le recomandă cadrelor didactice ca, în procesul de predare, să combine metodele tradiționale, cum ar fi demonstrația și algoritmizarea, cu tehnici moderne de învățare, precum învățarea prin descoperire, proiecte și jocuri de rol. De asemenea, se sugerează ca activitățile să se desfășoare pe grupuri pentru a-i încuraja pe elevi să colaboreze și să comunice între ei în cadrul proiectelor propuse.

Prin ordinul care propune noua disciplină de studiu, Ministerul Educației structurează și programa pentru materia „Dezvoltarea jocurilor video”. Cursurile vor cuprinde: noțiuni de introducere în teoria jocurilor; proiectarea jocului (game design); aplicații software pentru dezvoltarea jocurilor; elementele de bază ale programării; grafică și secvențe audio pentru aplicații de tip joc video; crearea unei aplicații de tip joc video.

Pentru evaluare, elevii vor trebui să treacă prin crearea unor proiecte și portofolii. De asemenea, se va pune accent pe autoevaluare și evaluarea colegială, care le va permite liceenilor să-și monitorizeze progresul și să învețe din perspectivele abordate de ceilalți colegi, într-un mediu colaborativ.