Muzeul Brăilei „Carol I”, Colecțiile Etnografice, în colaborare cu Biblioteca Județeană „V.A.Urechia” Galați și Asociația „Prietenie & Integrare” Galați organizează luni, 16 decembrie, ora 12, la Casa Alexiu (str. Polonă nr. 14), o nouă întâlnire în cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura”. Cu acest prilej, publicul brăilean este invitat la un eveniment cultural de excepție: lansarea cărții ”Identitatea aromânilor din Albania, de la elenizare și dictatură atee, la interculturalism”, în prezența autorului, Elsa Stavro. Volumul este publicat la Editura Etnologică, București, 2024.
Va vorbi despre carte și autoare, drd. Adi-George Secară Halilbey, scriitor și jurnalist cultural, iar moderator al întâlnirii cu literele, din partea Muzeului Brăilei, este dr. Brîndușa Ilie, muzeograf, Serviciul Cercetare. Documentare. Valorificare.
Aromânii din Albania: O identitate în transformare
În prezentarea volumului se menționează faptul că “Aromânii din Albania, aflați într-un dualism constant și lipsindu-le principalele trăsături ale unei minorități etnice, dar și având o istorie dominată de naționalismul tipic balcanic, sunt o comunitate care dispare.
Acest studiu are drept scop, printre altele, analizarea caracteristicilor identitare etnice și de grup, precum și a proceselor de adaptare și integrare ale aromânilor în societatea majoritară, din perioada de geneză a statului albanez, la care aromânii au avut o contribuție semnificativă, până astăzi. Din acest motiv, în această carte sunt prezentați factorii istorici, politici, religioși, sociali și culturali care au influențat această transformare identitară a minorității aromâne”.
Elsa Stavro: de la poezie la cercetare științifică
Născută la Tirana, în Albania, Elsa Stavro, a absolvit cursurile Universității din Tartu (estul Estoniei), specializată în relații Rusia-UE. Licențiată în psihologie, Elsa Stavro a venit în România în 2015, unde a ales orașul Galați pentru a studia la Universitatea Dunărea de Jos, și unde a obținut un master în Administrație Publică și Integrare Europeană, iar, după susținerea tezei de doctorat, „Identitatea aromânilor din Albania, de la elenizare și dictatura atee, la interculturalism”, titlul de doctor în istorie.
Program manager al ONG-ului, „Prietenie & Integrare”. Elsa Stavro desfășoară numeroase activități pe mai multe planuri, inclusiv literar. De altfel, cu două volume de versuri publicate în Albania (1996 și 2012), este inclusă în Antologia Poeziei Contemporane Albaneze, publicată în Suedia. Elsa Stavro mai este și autoarea multor articole științifice apărute în publicații universitare din România, Ucraina și Republica Moldova.