
Emilian Oprea, nominalizat la Premiile Galei UNITER 2024
Actorul Emilian Oprea a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru anul teatral 2023, la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Travelin din spectacolul „Falsa servitoare” de Marivaux, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, spectacol al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila.
Ediția a 32-a a Galei Premiilor UNITER va avea loc în data de 27 mai 2024, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad. Spectacolele jurizate sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.
La aceeași categorie cu actorul brăilean au mai fost nominalizați Miklós Bács pentru rolurile Primarul / Secretar al primarului din spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, regia László Bocsárdi, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Ştefan Mihai pentru rolul Cristi din spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la festivalul de la Mamaia” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu, Teatrul de Stat Constanţa și Gabriel Răuţă pentru rolul Sganarel, valetul lui Don Juan din spectacolul „Don Juan” de Molière, regia și versiunea scenică a textului Cristi Juncu, Teatrul „Nottara” Bucureşti.
Galați se află pe lista nominalizărilor la categoria Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie / teatru pentru copii, cu „Alice in Wonderland”, regia Ana Crăciun Lambru, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gulliver” Galaţi. Andrei Cozlac este nominalizat la categoria Cel mai bun video design pentru video mappingul din spectacolul „Alice în Wonderland”, regia Ana Crăciun Lambru, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gulliver” Galaţi.
Din 2002, angajat al Teatrului „Maria Filotti” din Braila
Emilian Oprea s-a nascut la Bârlad în data de 29 octombrie 1977. Este absolvent al Facultății de Teatru din cadrul Universității Națioanle de Arte „George Enescu” din Iași, promoția 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu și Emil Coșeru. Din 2002 este angajat al Teatrului „Maria Filotti” din Braila, unde a putut fi văzut pe scenă în mai multe roluri. Amintim doar:
- Agamemnon – ,,Orestia” după Eschil, regia Radu Iacoban, 2021
- Lee – „True West” de Sam Shepard, regia Vlad Cristache, 2019
- Tartuffe – „Tartuffe” de Moliere, regia Alexandru Mâzgăreanu, 2018
- Arlechino – „Prințul nefericit” de Pierre de Marivaux, regia Sânziana Stoican, 2017
- Ștefan Valeriu – „Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, regia Erwin Șimșensohn, 2015
- Părintele Brandon Flynn – „Îndoiala”, regia Eugen Gyemant, 2014
- Ştefan Tipătescu – „O scrisoare pierdută ” de I.L. Caragiale, regia Lucian Sabados , 2011
- Treplev – „Pescăruşul” de A.P. Cehov, regia Mihai Fusu, 2009
- Michal – „Omul pernă” de Martin McDonagh, regia Radu Afrim, 2008
- Demetrius – „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, 2006
A colaborat și cu Teatrul „Fani Tardini” din Galați și cu Teatrul Naţional Constanţa, Compania Ovidius.
În palmares are Premiul special al juriului pentru rolurile din „Improvizaţia de la Galaţi” (Teatrul „Fani Tardini” Galaţi) şi „Visul unei nopţi de vară” (Teatrul „Maria Filotti” Brăila) la Festivalul Naţional de Comedie, Galaţi, 2007.
Erou sau antierou, în cinematografie
În cinematografie, s-a impus în 2015, cu rolul procurorului idealist Cristian Panduru, în filmul „De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu, rol pentru care a fost și nominalizat la Premiile Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune. A mai jucat și în „Orizont” (2015), o adaptare modernă după „Moara cu noroc” a lui Slavici, „Autoportretul unei fete cuminți” (2015), „Câini” (2016), „Coborâm la prima” (2018) sau „Libertate” (2023). În ultimii ani a apărut în serialele de televiziune „Vlad” (2019) și „Groapa” (2023).
Spectacolul pentru care a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2024, „Falsa servitoare” de Marivaux, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, a avut premiera la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila la data de 23 septembrie 2023. Din distribuție au mai făcut parte Corina Borș în rolul Contesei, Ciprian Chiricheș în rolul lui Lelio, Blanca Doba în rolul Cavalerului, Adrian Ştefan/Adelin Ilie în rolurile Arlequin și Frontin. Scenografia a fost semnată de Andreea Săndulescu.
Piesa urmează tradiția commediei dell’arte italiene, cu deghizări, schimbări de roluri și jocuri de limbaj, Marivaux fiind un maestru al conversațiilor subtile și al analizei psihologice, mai ales în ceea ce privește relațiile sentimentale.