
Enel Dumitrașcu expune Memorii ancestrale, la Galeria Gheorghe Naum
Vineri, 8 martie, la ora 17.00, la galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I”, va avea loc vernisajul expoziției „Memorii ancestrale”, reunind lucrări de grafică și de sculptură ale artistului brăilean Enel Dumitrașcu. Evenimentul este organizat de Muzeul Brăilei „Carol I” și de Uniunea Artiștilor Plastici – Asociația Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare.
Vizitatorii vor putea admira 38 de sculpturi și 32 de lucrări de grafică realizate de artistul brăilean pe parcursul ultimului deceniu, relația dintre sculptură și grafică fiind una strânsă în cazul său. Desenele lui Enel Dumitrașcu sunt precursoare ale sculpturilor, la fel cum sculptura sa ale valențe grafice.
Asemenea lui Nicăpetre, lui Enel Dumitrașcu îi place să „deseneze” în corpul lemnului, marmurei, pe suprafața metalului. Arta sa cultivă cu precădere simbolul, cel mai adesea sub forma unei entități – înger, ochi atotvăzător, nebuloasă planetară, sămânță în germinare – care iradiază lumină și vitalitate. Sculpturile sale sunt caracterizate printr-o tendință de esențializare a expresiei, în care metafora alternează cu expunerea nemijlocită a motivului, de multe ori sub forma „obiectului găsit”, explică Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția Artă, organizatorul expoziției.
Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 8-31 martie, de miercuri până duminică, în intervalul 09.00-17.00. Intrarea este liberă.
Enel Dumitrașcu s-a născut la Brăila, în 1975. A absolvit, în 2002, Universitatea Națională de Arte din București, specializarea Metal, iar între 2004 și 2005 a urmat un masterat în sculptură la Universitatea de Arte Frumoase din Roma. Din 2004 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Asociația Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare. Din 2002, a participat cu regularitate la saloanele anuale și la expozițiile bienale naționale.