Cluburile sportive de drept privat, conform legislației în vigoare, făcându-se referire la Legea 69.2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, sunt obligate să treacă orice modificare a statutului propriu, prin instanțele judecătorești teritoriale, în a căror rază de competență se află.
Nu mică ne-a fost mirarea de a afla că un club brăilean, nou înființat, a înregistrat un eșec în ceea ce privește o modificare a statutului propriu. Asociația Clubul Sportiv de Backgammon Danubius 2024 Brăila s-a înființat, după cum îi spune și numele, în 2024.
Ulterior înființării, organele de conducere ale clubului brăilean au depus o nouă petiție la Judecătoria Brăila, solicitând, prin intermediul dosarului 20886/196/2024 din 18 octombrie 2024, modificări ale actelor constitutive ale persoanei juridice.
Deși în majoritatea covârșitoare a acestor cazuri modificările actelor constitutive sunt admise de justiție, în cazul brăilenilor s-a întâmplat diferit. Instanța brăileană a amânat pronunțarea cauzei în trei termene consecutive, la data de 30 decembrie 2024, instanța s-a pronunțat respingând cererea solicitată de petentă, ca neîntemeiată.
Hotărârea nu este definitivă, putând fi apelată cu cerere de apel, în cinci zile de la comunicare.
Este curios însă de ce nu s-a admis această solicitare a clubului brăilean, supozițiile putând fi de două naturi. Fie nu s-au respectat procedurile interne de a se lua decizii și hotărâri, fie solicitarea clubului a fost contradictorie cu legislația în vigoare, motiv ca instanța să respingă cererea ca neîntemeiată.
ACS de Backgammon Danubius 2024 nu a solicitat, în scurta sa existență, afilierea provizorie la forul național de specialitate, Federația Română de Table/Backgammon.
Dosarul menționat poate fi consultat public de către persoanele interesate.