Eșec la limită pentru HC Dunărea Brăila în Liga Florilor

Sala ”Dunărea” din Brăila a găzduit, miercuri seară, meciul din etapa a zecea a Ligii Florilor la handbal feminin, între două echipe de cupe europene, HC Dunărea Brăila și Gloria Bistrița.

Meciul, care a fost transmis în direct la Pro Arena, a fost câștigat de echipa oaspete, Gloria Bistrița, cu scorul de 27-26 (12-14). Practic, am avut două perioade distincte de joc, în care cele două echipe au fost vioara întâi.

Brăilencele au început excelent meciul, impulsionate de un public incandescent care, ca de obicei, s-a dovedit a fi un rafinat cunoscător al jocului de pe semicercuri. A fost, în startul partidei, 5-0 pentru Dunărea, cu cinci parade excepționale reușite de portărița Kira Trusova. Startul fulminant de meci l-a obligat pe antrenorul oaspetelor, Florentin Pera, să solicite un time-out foarte rapid, în minutul 4. Tactica sa de a rupe jocul excelent al brăilencelor a fost una câștigătoare, pe termen lung.

Oaspetele au revenit și au reconstruit acest handicap cu care au plecat în meci. Jocul a fost presărat cu multe momente-cheie. la pauză, Dunărea a păstrat un avantaj relativ liniștitor, 14-12, dar era foarte clar că repriza secundă va fi una de luptă, cu bistrițencele având un tempo ridicat și o prospețime superioară.

Partea a doua a meciului a fost dominată, încă de la aruncarea de start, de formația vizitatoare. La nivelul băncii tehnice, Florentin Pera a câștigat net duelul psihologic cu Jan Leslie, tehnicianul care l-a succedat în funcție pe Costică Buceschi. În momentul în care Gloria Bistrița a preluat conducerea pe tabela de marcaj,  17-16 în minutul 36, un ochi avizat putea observa cu claritate că traiectoria meciului este spre echipa ardeleană. Deși Brăila a mai zvâcnit de câteva ori, formația noastră nu a putut efectiv să rămână în plasa bistrițencelor care, încet dar sigur, s-au detașat, înscriind gol după gol.

Punctul nevralgic în jocul brăilencelor a fost relația centru-pivot. Puternica angoleză Venancio, după două goluri în start de meci, a fost anihilată total, în vreme ce Maryia Kanaval, de pe postura de inter stânga la fel, a început foarte bine, cu goluri spectaculoase, pentru a se stinge total. Coordonatorii de joc, Popa și Liscevic, au avut sinusoide prea mari în joc. Liscevic a reușit totuși șase pase decisive, pe lângă cele două goluri, dar senzația este și că a ratat multe acțiuni utile.

Poarta Dunării a ținut foarte bine și a limitat, se poate spune, proporțiile scorului. Trusova a terminat cu 13 parade, iar Elena Șerban a apărat 6 mingi, dintre care și două aruncări de la 7 metri consecutiv. Da Rocha, 4 goluri și Araujo, 3 goluri, au dat parțial randament, la fel ca și Zivkovic, autoare a 6 goluri. Pe pivot, Venancio și Schmelzer au terminat fiecare cu câte trei reușite, iar de pe extremă au punctat câte o dată Quintino și Lupei.

Finalul de joc a fost controlat clar de Gloria Bistrița, care s-a detașat la patru goluri. Portărița De Arruda a făcut minuni între buturi, iar pivotul Tamires Morena a fost MVP-ul meciului cu 8 reușite. Nina Bulatovic a marcat 5 goluri spectaculoase, în momente importante, astfel că Gloria Bistrița a câștigat pe un final totuși cu emoții.

Dunărea a reușit să se apropie la un singur gol pe tabelă, dar Seraficeanu a găsit unghi de atac suficient din extremă, pentru 27-25. Până la urmă a fost scor final 27-26, deși apărarea avansată, în ultimele 20 de secunde, produsese o intercepție în preajma propriului semicerc, în condiții însă d elipsă de timp pentru aruncare la poartă.

Per total, Gloria Bistrița a obținut o victorie muncită și meritată. Ardelencele sunt deja în grupele EHF European League, acolo unde speră să ajungă și Dunărea, după dubla cu germancele de la Borussia Dortmund, din 12 respectiv 19 noiembrie.

 

 

Foto:
Facebook: HC Dunărea Brăila