Exerciții pentru situații de urgență organizate de ISU „Dunărea” Brăila



În data de 22 noiembrie, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila au organizat și desfășurat un exercițiu tactic de cooperare cu forțe și mijloace în teren. Tema exercițiului a fost „Activitatea structurilor de conducere și intervenție pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui cutremur de pământ pe raza municipiului Brăila la Liceul Tehnologic „Gh. K. Constantinescu” aflat pe Șoseaua Râmnicu Sărat nr. 127”. 

Exercițiul a fost structurat în două situații tactice 

În cadrul primului scenariu, s-a simulat că în jurul orelor 11:00, la data de 22 noiembrie 2023, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur intermediar la o adâncime de 130 de km, cu o magnitudine de 7,5 grade pe scara Richter. În municipiul Brăila a fost resimțit cu o intensitate de 6,8 grade M.S.K. – 64 ceea ce a provocat căderea obiectelor suspendate și a tencuielii la imobilele solide și prăbușirea clădirilor cu structură neconsolidată. 

În urma producerii cutremurului, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila au fost primite numeroase apeluri de urgenţă prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență S.N.U.A.U. – 112, cele mai multe solicitări provenind de la personalul Liceului Tehnologic „Gh. K. Constantinescu”. 

Din datele furnizate de apelanți s-a constatat că a fost afectată clădirea principală de intrare a elevilor, înregistrându-se victime în rândul acestora. Unii dintre ei se aflau în pauză, alții în clase sau pe hol. Un număr de 15 persoane aflate în clase și pe hol au fost surprinse de plafoanele căzute. Mai mult decât atât, s-au înregistrat distrugeri de bunuri materiale, dar și avarii la rețelele de utilitate publică. Există pericol de producere a unei explozii întrucât sunt prezente avarii și emanații de gaz metan la conducta de transport și distribuție. 

Având în vedere numărul mare de victime, atât conducerea instituției de învățământ, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila cât și reprezentanții din cadrul ISU au pus în aplicare planul de evacuare a situațiilor de urgență, Planul Alb și respectiv Planul Roșu de Intervenție.  

Ajunse la locul evenimentului, forțele de intervenție ale ISU, ale Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, ale Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Brăila, ale Poliției Locale a municipiului Brăila, ale unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Filialei de Cruce Roșie Brăila au trecut la îndeplinirea misiunilor specifice fiecărei structuri, astfel: căutare-salvare, evacuare victime surprinse în interiorul și pe acoperișul clădirii, acordarea primului ajutor medical și trierea victimelor pentru transportul la spital, dirijarea circulației și menținerea ordinii în zona evenimentului. 

În cel de-al doilea scenariu, pe timpul operaţiunilor de intervenţie pentru limitarea si lichidarea incendiului, comandantul intervenţiei este informat despre producerea unui accident rutier pe Șoseaua Râmnicu Sărat, fiind implicat un autoturism, în urma impactului rezultând două persoane încarcerate, în stare gravă. Echipajele de intervenție au acționat pentru descarcerarea victimelor, acordarea primului ajutor medical și transportul acestora la spital. 

Exercițiul județean privind gestionarea unei situații de urgență generate de un cutremur de pământ în municipiul Brăila a avut ca scop verificarea activităților specifice ce se desfășoară în sistem integrat de management al situațiilor de urgență prin urmărirea realizării fluxului informațional – decizional, precum și punerea în aplicare și stabilirea viabilității documentelor operative, a standardelor şi a procedurilor operaționale precum și antrenarea personalului din structurile operative de comandă şi intervenție. 

La rezolvarea situaţiilor tactice ale exerciţiului au participat membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Municipiului Brăila, grupa operativă a inspectoratului, trei echipaje de intervenţie-stingere, un echipaj de descarcerare, trei echipaje SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, un punct medical avansat și o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, o echipă din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila, un echipaj din cadrul Poliției Locale Brăila, voluntari din cadrul Filialei Judeţene de Cruce Roşie Brăila și personalul cu atribuții pe linia situațiilor de urgență din cadrul instituției de învățământ. 

Foto:
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila