Fără mesaje Ro-Alert înainte de cutremur



Luni seara, un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a înregistrat în România, la ora 17:40. Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară, printre care și Brăila.

Cutremurul s-a produs la 57 kilometri NV de Buzău, 58 kilometri SE de Sfântu Gheorghe, 61 kilometri E de Brașov, 64 kilometri V de Focșani, 73 kilometri NE de Ploiești, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Mulți români au reclamat faptul că au fost luați pe nepregătite, iar autoritățile nu au emis niciun mesaj Ro-Alert care să îi atenționeze în acest sens. Cu toate acestea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că, deocamdată, nici nu poate fi vorba de așa ceva, pentru că populația ar intra în panică.

„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat, în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar, la acest moment, nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul și mai degrabă inducem panică”, a menționat acesta, adăugând că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar și ca populația să fie educată în acest sens și să acționeze corespunzător.

De asemenea, șeful DSU a mai menționat că „există riscul să primești mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primești mesajul cu una-două secunde înainte – toate astea trebuie analizate, nu prea știu țări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor și locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”. Totuși, Raed Arafat a ținut să precizeze că există și vor mai fi foarte multe discuții cu privire la acest subiect, până când se va găsi o soluție și un standard de abordare unitar în toată lumea.