
Fermierii pot cere suspendarea plății datoriilor curente și restante
Vești bune pentru fermieri. Aceștia vor putea cere suspendarea plății datoriilor curente și restante care fac obiectul contractelor de credit, indiferent dacă acestea au fost încheiate cu bănci, IFN-uri sau pentru leasing.
Executivul a adoptat deja o ordonanță în textul căreia se menționează că, la data înregistrării cererii debitorului, „se suspendă de drept, la cerere, rambursarea datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit sau leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025”.
Măsura nu este însă general valabilă, ci se aplică doar debitorilor care îndeplinesc cumulativ mai multe condiții. În primul rând, solicitarea de suspendare înaintată către creditori trebuie să fie însoțită de copia procesului-verbal/proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat/încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 și primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50% grad de calamitate, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele-verbale de constatare a stării de calamitate.
De asemenea, dobânda percepută de creditor de la debitor trebuie să fie mai mare de 2,5% + ROBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în valută, stabilite în contracte, după caz. Nivelul ROBOR-ului se stabilește în ziua înregistrării cererii debitorului.
Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii vor trebui să trimită creditorilor o solicitare de suspendare, în format clasic sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024.