Iubitorii muzicii folk au bucuria să se întâlnească cu reprezentanți ai genului, să asculte piese consacrate sau nu, la ediția a XVI-a a Festivalului Național „Chira Chiralina” organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila. Evenimentele muzicale au loc în serile de 18 și 19 noiembrie 2023, la Casa Tineretului. Biletele sunt disponibile online, pe platforma blt.ro și la agenția de bilete a CJCPCT.
Ca de fiecare dată, sunt invitați artiști consacrați pentru concerte/ recitaluri. Anul acesta, managerul Alina Petronela Sulicu de la CJCPCT Brăila i-a invitat – și ei vor cânta în prima seară – pe Nicu Alifantis, care vine însoțit de FragileBand și pe membrii trupei ”Țapinarii”. În seara a doua, când va fi și Gala laureaților, sunt alți invitați de marcă spre încântarea publicului: Florin Chilian și formația ”Provincialii”.
Premii de peste 12.000 lei pentru câștigători
Pentru că este concurs, merită să știm și numele concurenților – câteva vor fi anunțate la final, în gală, în categoria premianților și – posibil – unii vor deveni ceea ce numim „stele”, trecând în altă categorie râvnită, cea a consacraților. Au trecut de preselecție, în ordinea anunțată de organizator, trupa „Ecou” din Bârlad, trupa „Omnis”, alcătuită din tineri originari din Bușteni și Moinești, grupul „Zori” – având în componență tineri din Târgu Neamț și Brașov, Luca Bogdan Mastacan din Bârlad, Jaquellin Alessia Crăciun de la Craiova, Marius Barbu din Bușteni, brăileanca Andreea Oana Bobotan – noi o cunoaștem, fiind laureată a Festivalul de folk „Seară de Mai”, organizat de Casa de Cultură Brăila, David Ionuț Violeț din Bârlad, Elena Secrieru din Bârlad, grupul „Symphonic Tremble” cu o componență brăileană, Ecaterina Oprea de la Galați, Petru Vasile Alecsandru din Brăila, Luke Gehl și Matei Alexandru din București, formația „Summer Nights” de la Iași.
Premiile sunt următoarele: 4.000 lei – Marele Premiu, 2.500 lei – premiul II, 2.000 lei – premiul II, 1.500 – premiul III, premiul Cea mai bună creație – 1000 lei, premiul pentru virtuozitate – 1000 lei. Banii sunt alocați din bugetul CJCPCT Brăila, respectiv de la Consiliul Județean Brăila, instituția tutelară din punct de vedere administrativ.
Manifestarea are și un eveniment conex, care deschide seria de întâlniri muzicale. Este lansarea cărții „Aripi și cer” cu autor Elisabeta Furtună, care are loc în 18 noiembrie, de la ora 15.30, în holul Casei Tineretului. Autoarea va fi prezentată de prof. univ. Simona Antofi de la Galați, profesoara și scriitoarea Adriana Bogatu, prof. Iuliana Blănaru.