În perioada 24-26 mai, la Brăila se desfășoară Festivalul de Creație și Interpretare „Ana Blandiana”, ajuns anul acesta la a XII-a ediție. Evenimentul este organizat de Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Asociația Culturală „Ars Poetica”, Centrul Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale, Teatrul „Maria Filotti”, Muzeul Brăilei „Carol I”, Centrul de Excelență din Brăila, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, Colegiul Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” , Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu sprijinul Primăriei Brăila și al Consiliului Județean.
Concursul, unul de creație, interpretare literară, traducere și scurtmetraj, s-a adresat elevilor din învățământul preuniversitar, studenților și profesorilor din țară și din străinătate.
O călătorie spre marea interioară
Ediția de anul acesta invită la „O călătorie spre marea interioară”. Au răspuns deja invitației poeta Ana Blandiana, membră a Academiei Române, scriitorul și jurnalistul Nicolae Băciuț, prozatoarea și realizatoarea de emisiuni TV Daniela Zeca-Buzura, scriitoarea Andreea Răsuceanu, exploratorul Liviu Stănescu, expertul în geopolitică Dorin Popescu, profesorul de limba și literatura română MERITO Tatiana Cauni, profesorul de filosofie MERITO Doru Căstăian, Diana Cătălina Popa, profesor MERITO la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, psihologul Rozalia Solcan și profesorul de istorie Dan Solcan, din Buzău.
Activitățile vor debuta vineri, 24 mai, la ora 10.00, cu prezentarea „Istoria ca viitor”, la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” și vor continua la Teatrul „Maria Filotti” și la Casa Memorială „Panait Istrati”, unde va avea loc, de la ora 17.00, Simpozionul „Călătorii interioare”, ziua încheindu-se tot la instituția organizatoare, cu o serie de ateliere tematice.
Sâmbătă, 25 mai, invitații pot alege, de la ora 10.30, între atelierele tematice de la Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci și vizita la Scoala Gimnazială „Mihai Viteazul”, iar de la ora 17.00 pot participa la activitatea desfășurată la Centrul Cultural Valea Cânepii, cu tema „Scrisul – formă de recuperare a trecutului”.
Festivalul se va încheia duminică, 26 mai, la Centrul Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale din Brăila, unde va avea loc festivitatea de premiere, precedată de un moment artistic susținut de Cenaclul „Dincolo de cuvinte-NB”.
Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul dedicat.
Ajuns la a XII-a ediție, Festivalul de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” a reunit în cei 11 ani de la debut peste 13.000 de participanți de la peste 270 de școli, licee și universități, din România și din afara țării. S-au acordat până acum 1.360 de premii și mențiuni și s-au tipărit 4.200 de volume din antologiile fiecărei ediții (Poezie, Proză, Critică, Traduceri).