
Final de proiect „Orizont 2024” la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”
La Liceul de Arte „Hariclea Darclee” a ajuns la final Proiectul Educațional Intercultural „Orizont 2024”, avizat de ISJBR 6581/17.06.2024, derulat în perioada aprilie-iulie 2024.
Acest proiect a pornit de la gândul la refugiații ucraineni din zonele Harkov, Odesa și Ismail, care locuiesc în orașul nostru căutând sprijin. La inițiativa Filialei Brăila a Crucii Roșii și cu sprijinul conducerii Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, Brăila, 13 cadre didactice și 110 elevi voluntari, dornici să vină în ajutor, au dat viață proiectului.
„Cromatici din anotimpul prieteniei”, „Modelăm împreună o lume mai bună”, „Teatrul fără frontiere”, „Portativele prieteniei” și „Prietenia în pași de dans” sunt activitățile proiectului care s-au desfășurat pe parcursul a trei luni, în perioada aprilie-iunie 2024, în sălile de clasă din corpurile C, D și E, în cabinetele de specialitate ale Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, mai exact în sălile de Modelaj, Arta actorului și Coregrafie. Prin aceste activități, cei implicați au urmărit ca atât adulții, cât și copiii ucraineni, să se simtă ca într-o mare familie.
Tot în cadrul proiectului, au fost organizate și ateliere de învățare a limbii române prin metode moderne, nonformale, cu tematici vizând: „Învățarea alfabetului latin”, „Elemente ale unui vocabular uzual” și „Elemente de comunicare în limba română”. De asemenea, au avut loc numeroase activități în aer liber, cu vizite la principalele obiective turistice ale orașului, dar și o excursie gratuită la Salina Târgu Ocna, jud. Bacău, cu tema „Vizitez și cunosc România – tradiții și istorie românească”.
Grupul țintă a fost alcătuit din 55 de beneficiari: 25 de adulți ucraineni cu vârste între 33 și 72 de ani, 20 de copii ucraineni cu vârste între 4 și 16 ani, dintre care 5 copii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, și 10 copii români.
O mare familie
Filiala din Brăila a Crucii Roșii s-a implicat activ în proiect și a asigurat masa gratuită o dată sau de două ori pe săptămână și o serie de cursuri de sprijin, precum: „Cursul de reducere a riscurilor la dezastre” și „Cursul de prim ajutor”. „Atelierul meseriașilor IT”, desfășurat la sediul filialei, a constat în aplicații practice, cum ar fi: reparații calculatoare, instalare programe uzuale, introducere și validare date, învățare programare C++, atelier ARDUINO, montaje diverse module ARDUINO pentru aplicații. Crucea Roșie a intermediat, de asemenea, și oferirea unor ateliere de sprijin psihologic pentru diminuarea traumelor, creșterea nivelului de încredere și a stimei de sine, pentru o mai bună adaptare în societatea românească. Partea a doua a atelierului psihologic a constat în consilierea pentru întocmirea unui CV european, necesar pentru găsirea unui loc de muncă.
Serbarea prieteniei a fost manifestarea prin care s-au încheiat activitățile proiectului, moment în care toți beneficiarii au primit adeverințe de participare.
Referitor la acest proiect, coordonatoarea acestuia, Focșa Floarea, director al Filialei Brăila a Crucii Roșii, a precizat: „Încep prin a-mi exprima admirația față de toți participanții la proiect, pentru dragostea cu care vă îmbrățișați și vă creșteți copiii și pentru dârzenia de care ați dat dovadă, având în vedere trauma prin care ați trecut de la începutul războiului. Sperăm că va fi totul bine și ne rugăm lui Dumnezeu să ajungeți din nou acolo de unde ați plecat, unde ați lăsat pe cei dragi și casele voastre. Am făcut tot ce am putut ca să vă simțiți ca acasă. Încă de la începutul războiului, Filiala Brăila s-a mobilizat și a trimis ajutoare pentru întregul popor aflat în suferință și, în continuare, pentru dumneavoastră, cei care locuiți pe teritoriul municipiului Brăila. Sper că acest proiect a constituit pentru dumneavoastră o oază de liniște și o posibilitate de a învăța câteva cuvinte în limba poporului român, care acum vă este noua casă. Aș vrea ca atunci când poposiți aici să ne cereți ajutorul și să vă putem fi alături în continuare. Să nu vă mulțumiți niciodată cu visuri mici. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc conducerii Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, care a fost de acord să desfășurăm atelierele și cursurile acestui proiect minunat, cadrelor didactice și elevilor voluntari.”
La rândul său, prof. dr. Antonescu Gheorghe, directorul Liceului de Arte, a adăugat: „Sincretismul artelor s-a văzut încă o dată, dacă mai era nevoie, în acest proiect dezvoltat împreună cu Crucea Roșie – Filiala Brăila. A fost o experiență extraordinară, la care am achiesat de la bun început și la care au fost implicate toate forțele liceului nostru, pe întreaga paletă a artelor: dans, muzică, teatru, teatru de păpuși, arte plastice și decorative. Astfel, s-a creat o punte de legătură mai solidă între cele două culturi, cea românească și cea ucraineană. Pe viitor ne vom mai gândi la astfel de proiecte.”