Ca de fiecare dată, întânirea dintre prietenii de la SOS Autism Brăila și Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” nu a fost una banală, ci una la care s-a râs, s-au învățat lucruri noi și s-au creat adevărate minuni ce pot face subiectul unei frumoase expoziții. De data aceasta, floarea soarelui a fost cea care a captat atenția participanților, care s-au arătat receptivi la tot.
După cum au precizat și organizatorii, ”la activitatea noastră de la Căsuța Asociației SOS Autism Brăila, cu tinerii noștri dragi cu suflete în culori, ne-am lăsat inspirați și purtați pe aripi de poveste de.. Floarea Soarelui. Am aflat că este una dintre plantele din culturile agricole de la care se folosește totul: semințele sunt bogate în ulei, conținând, fără coajă, ulei comestibil dar și cu întrebuințare industrială, de exemplu, la fabricarea săpunului.
Activități creative pentru copiii cu autism: Confecționarea planșelor tematice și Rolul floarea-soarelui în nutriție și apicultură
Turtele rămase ca reziduuri de la extragerea uleiului alcătuiesc un nutreț concentrat, bogat în proteine. Pentru că floarea-soarelui este o plantă cu mult polen, cultura este folosită și pentru producerea mierii de albine. Am vizionat ”Povestea Florii Soarelui”, am citit ”Legenda Florii-Soarelui”, despre frumoasa nimfă a apelor îndrăgostită de Zeul Soare.
Am discutat despre ceea ce am învățat și, la final, folosind tehnica decupării și lipirii, am confecționat planșe tematice, pline de culoare, lumină, candoare și… am zâmbit cu recunoștință. Mult! Am zâmbit unii altora, soarelui, vieții, fericirii, tuturor celor pe care-i prețuim și îi iubim!”.
Coordonator al activității este Valentina Chiriac, șef birou în cadrul bibliotecii. Asociaţia SOS Autism Brăila înființată în anul 2013, este o organizaţie a părinţilor copiilor cu autism care are misiunea de a promova drepturile şi interesele persoanelor cu autism şi ale familiilor lor. Scopul asociației este de a abilita persoanele cu autism şi de a asigura participarea acestora la viaţa activă a comunităţii, la serviciile sociale şi de educaţie. Asociaţia a reuşit să organizeze în fiecare an, evenimente dedicate persoanelor cu dizabilităţi, în special cu autism și a adus alături de beneficiarii săi oameni care au dăruit din resursele lor. S-a ilustrat astfel o imagine pozitivă a copiilor și tinerilor cu autism și s-a încurajat voluntariatul în comunitate.