LocalTimp liber

Flora și fauna din Ținutul Neamțului, la Muzeul de Științele Naturii

O nouă fotoexpoziție va avea vernisajul marți, 21 noiembrie, începând cu ora 11.00, la Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I”, situată în Parcul Monument, pe Aleea Parcului, nr. 15. Este vorba despre expoziția itinerantă aparținând Complexului Muzeal Național Neamț, intitulată „Rarităţi floristice și faunistice din ţinutul Neamţului”.  

Flora și fauna din regiunea Moldovei sunt fascinante prin bogăție și diversitate. Cele aproximativ 60 de fotografii din expoziție ilustrează specii rare, cu o importantă valoare conservativă, atât din zona Neamțului, cât și din regiunea mai vastă a Moldovei. Sunt prezentate numeroase specii de plante, multe dintre acestea periclitate, insecte rare și unele vertebrate protejate. Autorul fotografiilor este dr. Emilian Pricop, muzeograf în cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ – Complexul Muzeal Naţional Neamţ.  

Astăzi, o parte dintre speciile fotografiate sunt protejate de lege atât la nivel european, cât și în România, colectarea acestora fiind restricţionată. Un exemplu ar fi floarea de colț (Leontopodium alpinum), o plantă erbacee reprezentativă pentru vegetația alpină. O putem găsi înflorită între lunile iulie și septembrie, în zonele stâncoase din Carpați, în locuri greu accesibile, la altitudini de peste 1600 m. Fiind adaptată climatului alpin, floarea de colț nu va rezista transplantării în ghiveci sau în curte. Culegerea acestei plante este interzisă prin lege și este bine să nu încurajăm nici comerțul cu astfel de flori, fie ele vândute în buchete sau uscate și montate pe diferite rame.  

Pisica sălbatică (Felis silvestris), o altă specie prezentă în fotoexpoziție, este un animal întâlnit destul de rar astăzi, în pădurile din țara noastră. Deși seamănă foarte bine cu pisica domestică, are un comportament specific vieții în sălbăticie, fiind complet nepotrivită ca animal de companie. Pisicile sălbatice sunt animale retrase, timide, nu pot fi dresate sau îmblânzite. În Europa, pisica sălbatică europeană este în continuare una dintre speciile strict protejate. 

Expoziția este deschisă pentru public până la sfârșitul anului 2023. 

Foto:
Muzeul Brăilei „Carol I”

Articole similare

Back to top button