Organizația Salvați Copiii a lansat miercuri, 1 noiembrie, „Ghidul utilizării în siguranță a Internetului”. La eveniment a participat și Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero.
Evenimentul este inclus într-un program european unic în România care promovează utilizarea Internetului de către copii și adolescenți într-un mod creativ, util şi sigur.
„Câți ne-am oprit vreodată și am luat cu adevărat în considerare potențialele pericole care există în spațiul virtual, în special pentru copii? Ce facem noi, adulții, pentru a-i proteja ? Personal, cred că răspunsul stă în timpul pe care îl petrecem alături de copii, de îmbrățisările pe care le oferim, de cât de des le spunem <te iubesc, sunt alături de tine>”, a declarat Natalia Intotero.
Ghidul vine în întâmpinarea copiilor, adolescenților, părinților, cadrelor didactice și specialiștilor în educație prin oferirea unor recomandări de gestionare a situațiilor neplăcute din mediul online.
„Editia a doua a acestui ghid își propune să fie un instrument cuprinzător pentru toate părțile interesate: de la copii, părinți și educatori, la factorii de decizie și instituții. Ne concentrăm pe probleme critice precum riscurile online (de la cyberbullying, sexting sau grooming, până la fraudele online și conținuturi ilegale), setările de confidențialitate, limitele de vârstă pe rețelele sociale, inteligența artificială și riscurile asociate cu jocurile online. Este o resursă esențială în această eră digitală rapidă și dinamică și un pas necesar
în crearea unei culturi de siguranță și responsabilitate online”, precizează Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România, în Cuvântul înainte al cărții.
Proiectul se desfășoară în România încă din 2008 sub numele Sigur.info, iar din 2016 a devenit Ora de Net. În această perioadă, peste 506.000 de copii și 130.000 de părinţi și profesori au fost implicați direct în activități educaționale, 7.400 de copii au beneficiat de informare și consiliere și mai mult de 9.100 de sesizări au fost făcute prin linia specializată de raportare.
Ghidul poate fi consultat aici.