ActualitateCulturaTimp liber

Grigore Vieru – poet al neamului și sufletului românesc, omagiat la Brăila

Astăzi, 14 februarie 2024, întreaga lume literară și culturală românească comemorează 90 de ani de la nașterea marelui poet Grigore Vieru, simbol al luptei pentru identitatea națională și al sensibilității lirice fără egal. Așa cum ne-a obișnuit, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila marchează acest eveniment printr-o expoziție documentară intitulată „Grigore Vieru – poet al neamului și sufletului românesc”, deschisă publicului în perioada 14-21 februarie a.c.

Un destin dedicat poeziei și românismului

Născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, Grigore Vieru și-a dedicat întreaga viață și operă promovării valorilor naționale și culturale românești. După debutul editorial în 1957 cu volumul pentru copii Alarma, Vieru s-a remarcat rapid în peisajul literar, consolidându-și statutul de poet al neamului prin volumele Numele tău (1968) și Scrieri alese (1984), devenite repere fundamentale ale literaturii basarabene.

Poet profund atașat limbii și identității românești, Grigore Vieru a fost o voce puternică a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia în anii ’80. Prin versurile sale, el a insuflat speranță și curaj românilor de peste Prut, contribuind la renașterea conștiinței naționale. Participarea sa la Marea Adunare Națională din 1989 și la sesiunile Sovietului Suprem, unde s-a votat limba română ca limbă oficială și revenirea la grafia latină, rămâne un moment de referință în istoria Republicii Moldova.

De-a lungul carierei sale, Vieru a primit numeroase premii și distincții, printre care Diploma de Onoare Andersen (1988), titlul de Scriitor al Poporului (1992) și Ordinul Republicii (1996). Academia Română i-a recunoscut meritele, alegându-l membru corespondent în 1993 și recomandându-l, în 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Post-mortem, poetul a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Un omagiu adus la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila

Pentru a onora memoria poetului, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila organizează expoziția documentară „Grigore Vieru – poet al neamului și sufletului românesc”. Expoziția, curatoriată de bibliotecara Doina Lalu, este deschisă la parterul Secției Împrumut carte pentru Adulți, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi viața și opera marelui poet prin documente, manuscrise și ediții speciale ale volumelor sale.

În ciuda dispariției sale premature, la 18 ianuarie 2009, Grigore Vieru continuă să inspire generații întregi prin scrierile sale. Poeziile sale, adesea puse pe note muzicale de mari compozitori precum Eugen Doga, rămân un reper esențial al literaturii române contemporane. Opera sa este un testament literar și moral pentru toate generațiile care aspiră la libertate, identitate și unitate națională.

Evenimentul de la Brăila se alătură seriei de manifestări culturale dedicate marelui poet, consolidându-i locul în patrimoniul cultural românesc. Astfel, la 90 de ani de la nașterea sa, Grigore Vieru rămâne un model de demnitate, curaj și talent literar inegalabil.

Foto:
Afișul evenimentului, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

Articole similare

Back to top button