Guvernul anunță ridicarea plafonului pentru tichetele de hrană, cardurile de energie și medicamentele compensate



Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că, în cadrul ultimei ședințe de Guvern, au fost adoptate măsuri importante privind ridicarea plafonului pentru tichetele de hrană, cardurile de energie și medicamentele compensate. Aceste măsuri au scopul de a proteja drepturile sociale ale pensionarilor, astfel încât aceștia să nu le piardă în cazul în care pensiile lor au crescut ca urmare a recalculării.

”Drepturile de protecție socială se mențin în continuare pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor. Pensionarii care, prin aplicarea noii legi a pensiilor, au #pensii mai mari de la 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de drepturile de #protecție socială acordate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe care le aveau și până acum.

Guvernul a aprobat luni, prin Ordonanță de Urgență, ca majorarea rezultată în urma procesului de recalculare a pensiilor să nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

”Această măsura are în vedere sprijinirea pensionarilor care prin recalcularea dreptului de pensie ar fi ieșit de sub incidenta aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceste categorii de persoane sunt într-o situație de vulnerabilitate, iar acest sprijin material este esențial pentru asigurarea unui trai decent”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Actul normativ aprobat de Guvern mai prevede modificarea plafonului pentru beneficiarii Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor de la 1830 lei la 2020 lei, precum și modificarea limitei veniturilor lunare până la care se acordă sprijinul material reprezentat de tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde. Limita veniturilor lunare realizate de pensionari și de persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, care au și calitatea de pensionari, crește de la 2.000 lei cât este în prezent, la 2.210 lei. Majorările propuse iau în calcul rata medie anuală a inflației din anul 2023, comunicată de Institutul Național de Statistică, respectiv 10,4%.

Prin ridicarea plafonului, guvernul urmărește să se asigure că pensionarii continuă să beneficieze de aceste ajutoare sociale, chiar dacă veniturile lor au fost ajustate în sus. Această abordare are rolul de a oferi un sprijin suplimentar persoanelor în vârstă, garantând că accesul lor la resurse esențiale, cum ar fi alimentele, energia și medicamentele, rămâne neafectat de schimbările în nivelul pensiilor.