
Harta interactivă despre activitatea seismică a fost publicată
Anunțată deja de ceva vreme, prima hartă interactivă care prezintă zonarea seismică după valorile de vârf ale accelerației orizontale a terenului la nivelul României a fost publicată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). În cadrul acesteia este disponibil și un tabel cu localitățile care au valoarea de vârf a accelerației terenului.
Această hartă se dorește a fi un instrument pentru siguranța populației, deoarece arată zonele cele mai expuse la riscul de cutremur și cât de puternic pot fi afectate diferite regiuni. Pe ea sunt indicate valorile maxime ale mișcării solului (accelerația terenului), date necesare pentru proiectarea unor clădiri sigure.
Prin accelerația terenului (a(g)) se înțelege măsura forței cu care un cutremur poate zgudui solul într-o anumită zonă. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât riscul este mai ridicat, iar clădirile din acea zonă trebuie să fie proiectate mai rezistent.
Pe baza acestei hărți, autoritățile locale vor putea solicita finanțare pentru consolidarea clădirilor, locuințelor sau instituțiilor publice, precum școli, spitale, biserici etc. Guvernul României a aprobat, în perioada 2022-2023, o serie de programe de investiții atât pentru clădiri publice, cât și pentru blocuri de locuințe. Finanțarea lucrărilor este asigurată 100% de la bugetul de stat, inclusiv expertiza de risc seismic necesară cererii de finanțare.
„Prin aceste programe, avem deja în derulare 98 de proiecte care vizează siguranța seismică a școlilor, spitalelor, blocurilor de locuințe și clădirilor publice, și fac un apel ferm către autoritățile locale să conlucreze pentru a expertiza clădirile, cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, care prezintă vulnerabilități, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să acceseze fondurile puse la dispoziție de minister”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
La nivelul județului Brăila, localitățile cu cele mai mari valori ale accelerației terenului pentru proiectarea la cutremur (a(g)), adică 0,30, sunt: municipiul Brăila, Vădeni, Mărașu, Chiscani, Siliștea și Cazasu.