I.T.M. Brăila: Sancțiuni contravenționale în valoare de 200.000 lei



I.T.M. Brăila a desfășurat în luna iulie 2024 acțiuni de control (94 în domeniul relațiilor de muncă; 73 în domeniul securității și sănătății în muncă) la un număr de 167 angajatori, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 275.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.

Menționăm că, la un număr de 6 angajatori, au fost depistate 10 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 200.000 lei.

Cele 10 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă și prestau activitate în următoarele domenii: comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, transporturi rutiere de mărfuri, lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide, baruri și alte activități de servire a băuturilor, creșterea altor animale.

Deficiențe frecvent constatate:

  • Primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare
  • Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară
  • Nerespectarea prevederilor HG 905/2017
  • Neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați
  • Neutilizarea EIP din dotare corespunzător activității desfășurate
  • Semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare
  • Neaducerea la cunoștință a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și protecție
  • Neefectuarea examenului medical periodic
  • Lipsa verificării tehnice a anumitor echipamente ce necesită o astfel de verificare

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere, cu termene de raportare la inspectoratul teritorial de muncă.

I.T.M. Brăila, în controalele efectuate, a urmărit în permanență conștientizarea angajatorilor și a lucrătorilor asupra importanței și necesității respectării legislației în domeniile de competență.

Scopul tuturor acțiunilor de control este acela de a crește gradul de conștientizare, atât al angajaților, cât și al angajatorilor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării legislației muncii în privința muncii nedeclarate, subdeclarate și a securității și sănătății în muncă.