Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam ajunge la Brăila



În Eparhia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, întregul post al Adormirii Maicii Domnului este momentul în care se organizează o amplă procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam, în majoritatea parohiilor din protopopiatele județului Galați, precum și în municipiul Brăila.

După cum se menționează în cadrul informațiilor oferite de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, nici acest an nu face excepție, iar mai mult de 150 de parohii din cele cinci protopopiate ale județului Galați, cărora li se adaugă și biserica „Sfinții Arhangheli” din municipiul Brăila, se pregătesc ca în perioada postului Adormirii Maicii Domnului să primească cu bucurie, evlavie și credință acest odor de mare preț aflat în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

Icoana va fi preluată în ziua de marți, 6 august, la ora 19.30, de Protoieria Brăila și, mai apoi, va fi așezată spre închinare la Parohia „Sf. Arhangheli” din centrul municipiului Brăila, unde va rămâne peste noapte în biserica parohială, cu slujbă de Priveghere și Sfânta Liturghie. Miercuri, 7 august, icoana va fi preluată la ora 12.00 de la Parohia „Sf. Arhangheli” din Brăila și va reveni în județul Galați.

Minunea Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam este una dintre cele mai vechi din zonă și se află în Eparhia Dunării de Jos încă de la mijlocul secolului al XVI-lea. Izvoarele vremii amintesc că sfântul odor a stat la temelia înființării unui schit și apoi, în anii 1652–1653, a bisericii lui Adam Movilă, cea care este actuala Mănăstire Adam.

Când a fost pictată icoana și de către cine nu se știe; se spune doar că un călugăr venit tocmai din răsărit i-a arătat unui cioban înstărit din codrii acestor locuri o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, propunându-i să ridice aici un schit. Iubitor de Dumnezeu, ciobanul nu numai că nu a ezitat să împlinească dorința călugărului, dar el însuși a renunțat la cele lumești și a devenit călugăr, ajutând la ridicarea unei bisericuțe și a câtorva chilii în jurul ei. Așa s-ar fi construit, se pare, o primă bisericuță din lemn, cu hramul „Tuturor Sfinților”. Din păcate, schitul nu a avut o durată prea mare de viață, fiind distrus în urma luptelor dintre turci și românii lui Ioan Vodă cel Cumplit (1574). Inițial, icoana Maicii Domnului a fost considerată pierdută, dar, ca o minune dumnezeiască, ea a fost găsită după mulți ani în trunchiul unui stejar. Despre icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam se spune că este făcătoare de minuni și reușește să aducă ploaia în vremuri secetoase.