
În cartierul Vidin, facem piața … pe trotuar
Umblă vorba prin târg că piața din cartierul Vidin s-ar fi mutat pe trotuar. Oamenii, unii, sunt nemulțumiți și pe bună dreptate, zic cei care ne-au sesizat prin mesaje transmise redacției situația.
Cum să cumperi ouă, lapte, brânză sau chiar pește de pe jos? Cine le-a dat autorizație acestor comercianți? Au vreo autorizație, de fapt? Cine le permite să blocheze trotuarul și strada cu mașini de marfă? De ce nu merg la piață, acolo unde le este locul?
În căutarea unor răspunsuri, ne-am deplasat și noi la fața locului zilele trecute.
La piața amenajată în cartier lucrurile nu stăteau prea bine. (n.n. Pentru a vă convinge cu ochii dvs. găsiți fotografiile pe contul de Instagram – Monitorul de Brăila). De fapt, ceea ce am găsit nici nu știm dacă se poate numi piață. Erau două-trei tarabe ocupate cu fructe și legume de sezon. În rest, pustiu cât vezi cu ochii.
Precupețele ne-au abordat, curioase. Sunteți de la Primărie? Sau de la București? Să mergeți să vedeți că toată piața s-a mutat pe trotuar. Am scris și colo, și colo și tot degeaba. Păi de ce? Păi uite de ce! Și ne arată spre acoperiș… De fapt ne arată spre ceea ce a fost cândva un acoperiș. Acum mai sunt doar câteva grinzi de susținere și resturi de copertină, printre care șuieră vântul, iar ploaia își face loc fără nicio opreliște.
Acesta să fie motivul pentru care comercianții refuză să-și mai vândă marfa în piață? Cele câteva vânzătoare ne asigură că nu doar acesta. Preferă să vândă pe trotuar pentru că acolo nu plătesc nicio taxă și nimeni nu le cere socoteală. Nu e vorba de o bunicuță cu o legătură de mărar, ci de negustori în toată firea, cu saci de varză, lăzi de ardei sau stive de cofraje de ouă. Se pare că administratorii pieței (SC APT SA Brăila) au fost chiar dispuși să le ofere o reducere micilor producători, așezându-i câte doi la o tarabă, dar nu a fost destul pentru a-i convinge să se mute de pe trotuar în așa-zisa piață. Unde condițiile sunt oricum ca afară, pe trotuar…
Conform Hotărârii nr.43 din 21.12.2022 a Administrației Piețelor și Târgurilor (APT) S.A. Brăila privind aprobarea prealabilă a tarifelor percepute pentru anul 2023, tarifele în Piața Vidin pentru închirierea tarabelor sunt următoarele:
- Sectorul legume, fructe, zarzavat: 11 lei/zi sau 12,5 lei/zi, în funcție de mărimea tarabei;
- Sectorul agroalimentar, industriale, flori: 12 lei/zi sau 13 lei/zi, în funcție de mărimea tarabei.
Să fie oare un preț greu de suportat pentru comercianții noștri sau avem de-a face doar cu încercarea românului de a păcăli sistemul?
Cum în piață era sărăcie, am găsit pe trotuar de toate: de la ouă la miere de albine, lapte, borș, verdețuri, nuci, dovleci, lăzi cu ardei, ba chiar o grămăjoară de pește proaspăt, pe care era să călcăm, din greșeală. Pentru cumpărători, situația părea una normală. O piață cum doar în secolul trecut sau în țările din lumea a treia mai poți vedea… nu într-un municipiu reședință de județ al unui stat membru al Uniunii Europene! Dar este și un avantaj: produsele sunt naturale, vezi bine!
Conform HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, Capitolul II – Organizarea comerțului în zone publice, art. 5, alin.1, „comerţul cu amănuntul sau prestarea de servicii în zone publice se desfăşoară în pieţe locale şi/sau în teritorii delimitate, special amenajate, dotate corespunzător specificului fiecărei activităţi, având asigurate, prin serviciile de administrare a zonelor publice, utilităţile generale: apă, canal, electricitate, gaze, după caz.” La Capitolul V, art.11, alin. 1, lit. e) și f) se precizează: „comercializarea laptelui şi produselor lactate se face în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător.” Precizarea este valabilă și pentru comercializarea cărnii şi a produselor din carne, a peştelui şi produselor de peşte, a ouălor.
Nu știm ce fac angajații Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, al cărui sediu este la mai puțin de 100 de metri de așa-zisa piață. Se prefac că nu văd situația? Ei unde își fac piața?
Deoarece nu am regăsit informații clarificatoare privind perspectivele de îmbunătățire a condițiilor în care se face comerț în Piața Vidin nici pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila și nici pe cel al SC APT SA Brăila, am solicitat în scris, în urmă cu mai mult de o săptămână, Administrației Piețelor și Târgurilor S.A., societate din subordinea Primăriei Brăila, o explicație pentru situația pieței din cartierul Vidin.
Am vrut să știm dacă Piața Vidin va fi supusă unor lucrări de reabilitare sau reamenajare în viitorul apropiat. Ce capacitate are piața și cât este ocupat din această capacitate, în prezent? Nu am primit până astăzi niciun răspuns, așa că am insistat.
Vom reveni, sperăm noi, cu informații suplimentare și de interes pentru cititori când vom primi un răspuns.