Facultatea de Litere și Facultatea de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează, în premieră, în perioada 23-24 noiembrie, Atelierul Internațional „Not dis-abled. Just differently-abled”. Workshopul va deschide calea unor discuții care explorează diversitatea culturală şi socială a dizabilității și va ajuta la schimbarea perspectivei asupra modului în care percepem persoanele cu nevoi speciale. Pe lângă lucrările prezentate de cadrele didactice, vor oferi soluții de bune practici specialiști din India, SUA, Italia, Polonia, Germania și vor vorbi medici, psihologi clinicieni, terapeuți din Galați.
Atelierul se va desfășura în Sala Multimedia de la sediul central al UDJG, strada Domnească, nr. 47, în regim hibrid. Pe 23 noiembrie, după cuvântul de bun venit al gazdelor de la Sala Senatului, participanții vor lua parte și la vernisajul expoziției studenților de la Facultatea de Arte, care, sub coordonarea lect. dr. Miruna Cărăușu și lect. dr. Tudor Șerban, au realizat mai multe picturi pe această temă.
„Din fericire, de-a lungul anilor, a avut loc o schimbare în modul în care societatea percepe persoanele cu nevoi speciale, migrând din zona <<cu dizabilităţi>> către <<cu abilităţi diferite>>, un mod de exprimare cuprinzător, folosit pentru a promova o abordare respectuoasă a dizabilității. Atelierul este un exercițiu de viziune și imaginație, care aduce laolaltă cadre universitare şi specialişti din domeniul dizabilităţii, studenţi şi/sau părinţi ai căror copii se confruntă cu un anumit tip de dizabilitate, menit să crească gradul de conștientizare, de ancorare a așteptărilor în realitate, și să pună capăt stereotipurilor sociale”, a declarat lect. dr. Lidia Mihaela Necula, inițiatoarea acestui workshop.