Ne mai despart doar câteva zile de Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de „postul Nașterii Domnului”. Din punct de vedere spiritual, această perioadă are o semnificație profundă, oferind credincioșilor ocazia de a se pregăti spiritual pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului.
Postul Crăciunului începe vineri, 15 noiembrie, și se întinde pe o perioadă de 40 de zile. În această perioadă, credincioșii ortodocși sunt încurajați să se abțină de la anumite alimente, în special de la carne și produse lactate. De asemenea, credincioșii sunt îndemnați să se ierte unii pe alții și să renunțe la resentimente, pregătindu-se astfel pentru bucuria Nașterii Mântuitorului.
În fiecare an, pe 14 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Filip. Tot în această zi, se marchează și „Lăsatul secului” pentru începutul Postului Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie.
Clericii consideră că este foarte important ca fiecare persoană să își pregătească inima și mintea pentru Postul Crăciunului. Acesta nu trebuie privit strict ca o perioadă de restricții alimentare, ci și ca una de întărire a legăturii cu divinitatea.
Atenție la produsele „de post”
Pentru a evita achiziționarea de produse de post care pot pune sănătatea în pericol, oamenii sunt sfătuiți să cumpere alimente doar din locuri amenajate și autorizate, să solicite și să păstreze bonul de casă și să verifice cu atenție etichetele produselor. Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a publicat pe pagina sa de Facebook și unele sugestii în acest sens.
„Vă recomand să achiziționați aceste produse alimentare numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/conformitatea sau siguranța unui produs. Atenționez asupra faptului că, dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele să fie neconforme sau chiar nesigure, iar acestea vă pot afecta sănătatea”, a precizat acesta.
De asemenea, Anghel a adăugat că „produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. Nu cumpărați produse a căror etichetă nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului”.
Pentru a evita problemele, este recomandat să fie verificate ingredientele produselor, mai ales că există produse care pot conține pe etichetă afirmația „poate conține urme de ou sau lapte”.
„Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului, premergătoare sărbătorilor Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv LAPTE PRAF, ZER PRAF, PUDRĂ DE OU, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmația «poate conține urme de ou, lapte». Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător și înseamnă că, în ciuda tuturor măsurilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate”, a încheiat acesta.