
Investiții de peste nouă milioane de euro în educație, la Brăila
Primăria Brăila a organizat astăzi conferința de presă pentru promovarea Proiectului „Educație pentru performanță”, implementat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Au participat primarul municipiului, Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea-Crican, managerul de proiect Mihaela Adelina Ghionu și Marilena Mateescu, asistent manager de proiect.
Proiectul are codul F-PNRR-Dotări-2023-5102, obiectivul general al acestuia fiind „Creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin dotarea a 45 de unități de învățământ din municipiul Brăila, în vederea asigurării unui proces educațional de calitate, modern și incluziv.” Obiectivele specifice vizează asigurarea resurselor tehnologice digitale și a altor dotări necesare în clasele de curs, în laboratoare și cabinete, pentru atingerea standardelor de calitate. O altă țintă este atenuarea impactului social și economic generat de criza epidemiologică.
Valoarea totală a proiectului este de peste 9 milioane de euro
Valoarea totală a proiectului este de 46.289.037,79 lei, așadar 9,3 milioane de euro, din care 38.886.571,09 lei reprezintă valoare eligibilă P.N.R.R. fără TVA, 7.388.448,50 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor eligibile, iar 14.018,20 lei cu TVA reprezintă cheltuielile neeligibile. Beneficiarii vor fi 23.823 de elevi și 2.127 de cadre didactice din 12 grădinițe, 18 școli și 15 licee din municipiu.
În cifre, investiția înseamnă 743 de săli de clasă dotate cu echipament IT, 706 de săli de clasă dotate cu mobillier și materiale didactice, 81 de cabinete școlare dotate cu mobilier, materiale didactice și echipament IT, 38 de laboratoare de informatică dotate cu echipament IT, 29 de laboratoare de științe dotate cu mobilier și material didactic, 29 de laboratoare de științe dotate cu echipament IT, șase ateliere dotate cu materiale didactice și șase ateliere dotate cu echipament IT.
Managerul proiectului este Mihaela Adelina Ghionu, echipa de proiect fiind alcătuită din directori, contabili, cadre didactice de la grădinițe, școli, licee și angajați ai Primăriei Brăila.
Cel mai mare proiect investițional din educație din Brăila are termen de finalizare data de 31 decembrie 2024
Contractul de finanțare a fost semnat la data de 25 iulie a acestui an. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, având ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2024.
„Este cel mai mare proiect investițional din educație, ca valoare, implementat vreodată în municipiul Brăila”, a subliniat primarul Marian Dragomir. „Dotarea este una impresionantă și ne dorim foarte mult ca procedurile de licitație organizate de instituțiile de învățământ să fie unele care decurg foarte bine, fără contestații, astfel încât să nu se piardă timpul absolut deloc și elevii să beneficieze cât mai repede de aceste dotări. În zilele următoare, colegii de la Direcția de Strategii, chiar dacă nu au această obligație, vor face un tutorial prin care să ajute unitățile de învățământ care nu au personal specializat în depunerea documentelor pentru organizarea licitației”, a mai declarat edilul.
Nu toate unitățile de învățământ din municipiu au îndeplinit condițiile de eligibilitate
Dotările au fost stabilite în funcție de cerințele unităților de învățământ și de condițiile de eligibilitate impuse de proiect, în urma unei analize de nevoi realizate de fiecare unitate de învățământ, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean. Nu au fost eligibile unitățile care au beneficiat anterior de modernizare prin Programul Operațional Regional (POR) sau care aveau echipamente nu mai vechi de cinci ani.
Marilena Mateescu, asistent de manager de proiect, precizează: ,,A existat un standard de dotare a sălilor de clasă și a acestor cabinete și laboratoare, standard publicat prin ordin al ministrului Educației, care trebuia respectat și, în situația în care mai există astfel de finanțări, vom continua cu multiplicarea dotărilor necesare, acum asigurând standardul pentru procesul educațional.”
„Proiectul este unul chiar așteptat în învățământul brăilean, pentru că, dacă ne gândim puțin, dotările au fost vitregite, sistemul de dotări în învățământ a fost unul întrerupt, acestea au fost întâmplător făcute, reparații și mici dotări. Ceea ce se întâmplă acum nu vine decât să susțină investițiile pe care noi le-am făcut cu fonduri europene din POR, respectiv PNRR, combinația din POR și PNRRR, mai departe din ELENA (European Local Energy Assistance), pentru că vom avea în curând deschisă și finanțarea din programul ELENA”, a declarat viceprimarul Doinița Ciocan.
Alexandru Jantea Crican, viceprimar, este de părere că „investițiile în educație și în cultură sunt vitale și necesare. Dacă nu investim în viitor și în copii, orice altă investiție este redundantă.”
Mihaela Adelina Ghionu, managerul proiectului, și-a exprimat încrederea într-o colaborare eficientă cu directorii și cadrele didactice din instituțiile școlare implicate, dar și cu întreaga echipă de proiect, pentru a putea duce la bun sfârșit acest demers amplu, salutar pentru învățământul brăilean.
Conferința de presă de lansare a proiectului o regăsiți pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Brăila: https://youtu.be/tjPXx9p6SpA