Școala Gimnazială „Ion Creangă” organizează în perioada 16-21 octombrie „Zilele Chimiei”, proiect coordonat de Elena Livica Băcanu, profesor de chimie. Programul, ajuns la a doua ediție, se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Chimie a Universității din București, Muzeul Brăilei „Carol I” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Brăila.
Tema de anul acesta este „Chimia în natură”, ediția fiind dedicată chimistului român Costin D. Nenițescu, fondatorul și promotorul unor ramuri noi ale chimiei din România și membru al Academiei Române.
Experimente distractive, vizite, ateliere artistice, comunicări științifice pentru elevi
În program se află activități diverse: experimente distractive, vizite, ateliere artistice, comunicări științifice. Săptămâna a debutat cu un experiment, „Chimia colorată în alimentație”, desfășurat în laboratorul de chimie al școlii. Sub coordonarea prof. Elena Livica Băcanu, elevii clasei a opta au extras pigmenți naturali folosiți în alimentație, din legume cum ar fi morcovul, pătrunjelul sau varza roșie.
Ziua a continuat cu o vizită la Muzeul Brăilei „Carol I”. Activitatea a fost coordonată de Emanuela Enache și Constanța Vâlcu, restauratori la Secția Artă și Viorel Stoian, șef Secția Istorie Modernă și Contemporană. Elevii clasei a șaptea au fost invitați în laboratorul de restaurare, unde au fost inițiați în metodele și materialele de lucru cu obiectele de patrimoniu.
În sala „Regele Ferdinand și Regina Maria” copiii au vizionat un film documentar despre obținerea pigmenților din surse naturale, cum ar fi mlădițele de viță-de-vie, sâmburii de piersică sau galele de stejar. Apoi au vizitat expoziția permanentă dedicată Anei Aslan, unde Viorel Stoian a prezentat câteva repere din viața și cariera medicului brăilean.
Miercuri elevii vor vizita Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Brăila, unde vor afla secretele pigmenților naturali folosiți pentru colorarea materialelor textile. Activitatea va fi urmată de o șezătoare.
Săptămâna se va încheia cu o vizită la Facultatea de Chimie a Universității din București, unde va avea loc și conferința online „Chimia de zi cu zi”, avându-i ca invitați pe conf. univ. dr. Iulia David și lector univ. dr. Adriana Gheorghe.