La Școala „Vasile Alecsandri”, lecție despre Holocaust

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, a fost subiectul unei lecții speciale la clasa a VII-a B din Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”.

Profesoara Violeta Bădără, care predă istoria și la Centrul Județean de Excelență Brăila, le-a propus elevilor să vizioneze un documentar tematic. Din acesta, au fost evidențiate încălcările valorilor umane și morale, precum și alte concluzii care se extrag din drama trăită, în principal, de evrei în această cumplită situație istorică numită Holocaust.

Totodată, elevii au prezentat în clasă materiale elaborate de ei, în care au ilustrat, cu ajutorul imaginilor și al unor texte, modul în care s-a manifestat Holocaustul în România. Au evidențiat, așa cum au învățat la orele de istorie, impactul fenomenului asupra societății și istoriei naționale.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului a fost stabilită în 2004 printr-o Hotărâre de Guvern. Cercetătorii apreciază că, în România, evreii au avut ceva mai puțin de suferit comparativ cu ceea ce s-a petrecut pe teritoriul Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm cifra de 6 milioane de evrei care au fost uciși în ceea ce numim Holocaust. În ultimii ani, rromii sunt și ei recunoscuți ca victime ale acestui fenomen de exterminare. Indiferent cum îl numim și la cine ne referim, nu trebuie să uităm. Trebuie să fie, așa cum au demonstrat cei de la Școala „V. Alecsandri”, o lecție pentru prezent și viitor. După cum spunea istoricul Nicolae Iorga, „cine uită, nu merită”.