Lansare de carte la Biblioteca Județeană – „Poftiți la masa strămoșilor noștri!” 

„Poftiți la masa strămoșilor noștri!” Așa au fost invitați ieri brăilenii la un eveniment cultural-artistic prilejuit de lansarea cărții cu același nume, volum editat de Asociația „Regatul Sânzienelor”, sub coordonarea Elenei și a lui Dumitru Parasca. 

„Poftiți la masa strămoșilor noștri! – Bucate românești și povești despre români” , lucrare cu autor colectiv, a văzut tiparul anul acesta, la Editura PIM din Iași, cu o prefață semnată de Angela Paveliuc Olariu, doctor în etnografie. Cartea nu este nici una de bucate, așa cum ne-ar tenta să credem titlul, dar nici una de istorie.  

„E o carte despre trăirile noastre, cu povești despre zone rupte din rai, despre oameni adevărați, despre modul lor de viață, așa cum a evoluat de-a lungul timpului. (…) 

Fiecare autor al acestei cărți are propriile percepții despre bucătăria românească. Au profesii diferite și vin din medii diferite. Sunt oameni care povestesc cu sinceritate despre trăirile lor, despre experiențele lor de viață. Și totuși, în această diversitate de abordări ale subiectului gastronomie românească, descoperim un filon comun, prețios prin simbolistica lui. Rădăcinile din care ne tragem seva. Tocmai din acest motiv, credem că este o carte care va ajunge la sufletul cititorilor”, precizează coordonatorii Elena și Dumitru Parasca. 

Manifestarea, desfășurată în curtea interioară a Bibliotecii Județene „Panait Istrati”, a fost moderată de Dragoș Adrian Neagu, managerul instituției. Au participat coordonatorii volumului, Elena și Dumitru Parasca, acesta fiind și președintele Asociației „Regatul Sânzienelor”, alături de „ambasadori” din diferite zone ale țării, coautori ai volumului. Ne-au împărtășit din experiența lor de autori sau de cititori ai cărții Gabriela Popa, reprezentant al Brăilei, Clementina Tudor, manager al Centrului Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, etnologul gălățean Paul Buța, etnologul Cătălina Cora, „ambasador” al județului Vrancea, coregraful Ștefan Coman, „ambasador” al județului Tulcea și prof. coregraf Geta Rădvan Huncanu, din Constanța.  

La eveniment au fost prezenți și: Ionuț Ciprian Dobre, vicepreședinte al Consiliului Județean din Brăila, conf. univ. dr. Costin Croitoru, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, artistul plastic Hugo Mărăcineanu, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Brăila, dr. ing. Mihail Balaban, specialist în gastronomie nutrițională, Virgil Andronescu, scriitor și publicist.  

Nu au lipsit nici momentele artistice, oferite cu măiestrie de ansambluri brăilene și de oaspeți din județele învecinate. Au dat startul spectacolului tinerii de la Ansamblul folcloric ,,Spicul” din Siliștea, coordonați de coregraf Săndica Damache (câștigători ai premiului special la Ediția a noua a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”, desfășurat în vara aceasta, în localitatea suceveană Vicovu de Sus). Alături de aceștia s-a aflat și solistul vocal Dragoș Stan. Au fost urmați de Ansamblul ,,Academia Bunicilor 60+”, coordonat de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, cu o suită de dansuri populare românești.  

Brăila fiind un oraș multietnic, s-a dansat ieri și pe ritmuri elene, momentul fiind susținut de  Ansamblul de dansuri tradiționale grecești „Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elene „Eleftheria”, coordonat de Laura și Constantin Haraga. Județul gazdă a fost reprezentat cu talent și de corul parohiilor Salcia Tudor și Ariciu, îndrumat de preotul Fănuș Crăciun. 

S-au întrecut în măiestrie și oaspeții: Grupul vocal ,,Ogrezenii” din localitatea Ograda, județul Ialomița, îndrumat de Tudorița Oprea, Ansamblul folcloric „Păltineanca” din comuna Paltin, județul Vrancea, coordonat de Vasile Darie, directorul Centrului Cultural Vrancea, Ansamblul folcloric „Dorulețul” din Tulcea, sub îndrumarea maestrului coregraf ,,Ștefan Coman” și Ansamblul folcloric ,,Dor de tei” al Școlii de dans „Tăbuș” din Galați, coordonat de soții Virgil și Diana Tăbuș.  

Spectacolul a fost încheiat de solistul vocal brăilean Mihai Costandache. 

La un eveniment cu ecouri gastronomice nu putea să fie decât firesc momentul oferit de dr. ing. Mihail Balaban. Acesta a vorbit despre noile orientări în nutriție,  anunțând o întoarcere la origini, la ingredientele naturale, neprocesate, ale strămoșilor: cerealele integrale, carnea și chiar grăsimile de origine animală. Specialistul în nutriție a oferit spre degustare și două preparate după rețete vechi, cu ingrediente naturale: ciocolată de casă și plăcintă cu urdă de Gulianca și mărar, rețetă prezentă și în carte. 

Luna viitoare volumul colectiv „Poftiți la masa strămoșilor noștri! – Bucate românești și povești despre români” va fi lansat și în județul Ialomița. 

Foto:
Irina Ispas