Lucrări semnate de artiști plastici brăileni, pe simeze la Botoșani



În perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2024, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va organiza cea de-a XI-a ediție a Salonului internațional de artă naivă „Gheorghe Sturza”, devenit una dintre cele mai frumoase tradiții culturale ale acestor meleaguri. Vernisajul, potrivit organizatorilor, va avea loc în holul Casei Văsescu, str. Unirii nr. 10 din Botoșani, în ziua de 20 septembrie 2024, începând cu ora 12:00. La eveniment și-au anunțat deja participarea nu mai puțin de 56 de artiști naivi din țară și din următoarele state: Brazilia, Finlanda, Franța, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Ungaria. Printre aceștia se vor afla și doi brăileni, care deja sunt o prezență constantă la manifestările artistice de acest gen. Este vorba despre Ruxanda Ciupercă și Dumitru Ștefănescu – ȘTEF.

Ruxanda Ciupercă s-a născut la 16 ianuarie 1951 în Brăila. A debutat în arta naivă în 2017, iar în prezent este membră a Uniunii de Creație Artistică (UCA) din România – sucursala Brăila. A participat la mai multe expoziții de grup în Pitești, Bacău, Iași, Botoșani, Brăila, iar lucrările sale se regăsesc la colecționari din țară și străinătate, unele fiind publicate în reviste de cultură, albume, cataloage. „Regăsim în pictura sa o mare varietate a temelor abordate, precum cotidianul, alegoria scenelor din viața de zi cu zi, lărgind orizontul vast al artei naive. Case țărănești, oameni, câmpuri, livezi, muncile din mediul rural, toate acestea beneficiază de dragostea ei sinceră, iar stilul, sensibilitatea și sarcasmul abordat cu umor o amplasează ca un artist universal contemporan”, a precizat artistul plastic Dumitru Ștefănescu-ȘTEF, președinte UCA – sucursala Brăila.

La rândul său, Dumitru Ștefănescu – ȘTEF s-a născut pe 20 octombrie 1955 în Brăila, fiind absolvent al Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” și al Școlii de Arte Plastice „Vespasian Lungu” Brăila, clasa profesorului Mihail Gavrilescu – secția pictură, urmând apoi Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Debutul expozițional în pictură l-a făcut în 1972, în arta grafică satirico-umoristică în 1992, iar în pictură naivă în 1997. Până în prezent a adunat mai bine de 20 de expoziții personale, dar este o prezență constantă la numeroase saloane, festivaluri și expoziții de grup în țară și în străinătate.

Lucrările sale de grafică și caricatură sunt expuse în muzee și colecții particulare, în țară și străinătate: Franța, Olanda, Turcia, Italia, China, Austria, Polonia, Cipru, Columbia, Japonia, Croația, Macedonia, Germania, Coreea, Marea Britanie, Siria, India, Iran, Danemarca, Serbia, Norvegia, Spania, Bulgaria, Brazilia, Portugalia, Belgia și România. Caricaturile care îi poartă semnătura au apărut în revistele „Urzica”, „Bulă”, „Șopârla”; cărți, reviste de cultură, plachete, pliante, albume de pictură și caricatură. La capitolul distincții, artistul a primit Medalia de aur Doctor Humoris Causa – Vaslui, Medalia de aur și Diploma de Excelență – Primăria Brăila, Diplomă de Onoare – Direcția pentru Cultură Brăila.