
Măsuri urgente pentru protejarea sectorului zootehnic de febra aftoasă
UPDATE – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brăila, precum și Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) al județului Brăila – Unitatea Locală de Decizie, ambele prezidate de prefectul Iulian TIMOFEI, au fost convocate, online, în ședință de lucru operativă vineri, 14 martie, pentru a stabili și aproba măsurile de prevenție în contextul epidemiologic internațional determinat de apariția și evoluția recentă în Ungaria a unui focar de febră aftoasă și a notificării, în luna ianuarie, a unui focar similar, în Germania.
Imediat după identificarea în ședința CLCB a acțiunilor care pot să prevină apariția și evoluția bolii pe raza județului Brăila, cuprinse într-un Plan de măsuri, acesta din urmă a fost adoptat și de către membrii CJSU Brăila.
Din fericire, boala nu a fost semnalată pe raza județului Brăila.
Măsurile stabilite sunt cu aplicabilitate imediată urmând a fi menținute până la ridicarea restricțiilor.
Planul de acțiune/măsuri pentru prevenirea introducerii febrei aftoase pe teritoriul județului Brăila poate fi consultat aici.
Implementarea măsurilor va fi asigurată, conform atribuțiilor, de către Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor Brăila, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul Județean de Jandarmi Brăila, Inspectoratul Poliției de Frontieră, Poliția Locală, precum și de către operatorii din industria alimentară.
Febra aftoasă este o boală virală care afectează bovinele, caprinele, ovinele și porcinele. Se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal și la nivelul membrelor, inapetență, anorexie, nas uscat. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele, boala nu prezintă risc pentru om.
Știrea inițială
Dată fiind evoluția recentă a unui focar de febră aftoasă în Ungaria și un alt focar similar în Germania, detectat în luna ianuarie, precum și riscurile suplimentare de răspândire a virusului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat, pe 11 martie 2025, o ședință a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB). Scopul acestei ședințe a fost să stabilească măsuri urgente pentru protejarea sectorului zootehnic din România, având în vedere și riscurile generate de eliminarea controalelor vamale, după aderarea României la spațiul Schengen. Conform Deciziei CNCB, instituțiile implicate în combaterea bolilor din România, inclusiv ANSVSA, Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Autoritatea Vamală Română, Ministerul Afacerilor Interne prin Poliția de Frontieră, Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția Locală, vor implementa măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul țării. De asemenea, operatorii din fermele de biungulate sunt obligați să se conformeze acestor reglementări.
Printre măsurile adoptate se numără interdicția transporturilor dinspre Ungaria spre România. Se va interzice orice transport de animale vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, pentru a preveni posibila intrare a virusului în țară. În plus, intrarea în România a anumitor produse provenite din Ungaria și Slovacia va fi interzisă. Printre acestea se numără carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate, produse din carne provenite de la animale biungulate care nu au fost tratate corespunzător pentru neutralizarea virusului febrei aftoase, lapte spot și produse din lapte care nu au fost tratate pentru a neutraliza virusul, lapte materie primă pentru care nu există dovezi că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore înainte de expediere și material biologic, material seminal și subproduse de origine animală. Societățile comerciale care au contracte în derulare pentru procesarea acestor produse trebuie să notifice DSVSA județene în termen de 24 de ore de la publicarea deciziei, inclusiv cu un grafic de livrări.
În ceea ce privește fermele de animale, toate fermele care au primit animale vii din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025 vor fi inspectate, iar în funcție de rezultatele inspecțiilor, vor fi prelevate probe pentru stabilirea statusului epidemiologic al exploatației. De asemenea, se vor întări măsurile de dezinfecție și dezinsecție în unitățile de creștere a animalelor, dar și pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.
Durata aplicării măsurilor va fi determinată de evoluția focarelor de febră aftoasă și va continua până la ridicarea restricțiilor impuse de diagnosticarea bolii. ANSVSA solicită operatorilor economici implicați în comerțul cu rumegătoare să acorde o atenție deosebită instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de animale de febra aftoasă. Orice suspiciune de boală trebuie notificată imediat autorităților sanitar-veterinare.