Parlamentul României a adoptat la data de 10 octombrie Legea nr. 269/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform actului normativ care a intrat în vigoare în data de 14 octombrie, „medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.”Costurile acestor operațiuni vor fi suportate din bugetul de stat. Modificările aduse legii intră în vigoare la 1 ianuarie şi obligă producătorii de medicamente să pună pe ambalaje menţiunea – MEDICAMENTELE EXPIRATE ȘI/SAU NEUTILIZATE TREBUIE RETURNATE LA SPITALE PUBLICE SAU PRIVATE.
Proiectul de lege a fost propus de Uniunea Salvați România (USR). „Legea USR își propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi și, de acolo, în sol și în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speță, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistența sau creșterea progresivă a rezistenței la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener, inițiator al proiectul de lege.
Nu toate farmaciile primesc medicamentele expirate, considerate deșeuri periculoase
Până în prezent, farmaciile erau cele care colectau de la populație medicamentele expirate sau rămase nefolosite. Nu toate instituțiile farmaceutice însă primeau aceste medicamente considerate deșeuri periculoase. Mai mult, costul pentru distrugerea lor era suportat de firma respectivă.
Anual, se estimează că peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Directiva pentru Substanțe Prioritare 2008/105/EC obligă statele membre ale Uniunii Europene să ia măsuri pentru combaterea poluării farmaceutice la toate nivelurile, inclusiv limitarea eliberării în mediu a acestora.