
Medicamentul Hidrocortizon hemisuccinat, fiole, va fi din nou disponibil în farmacii
Mulți români s-au plâns că, de ceva vreme, nu mai găsesc pe rafturile farmaciilor medicamente de care au nevoie. Pe această cale, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a venit cu unele lămuriri și a transmis, printr-un comunicat de presă remis miercuri, 22 ianuarie, că, din cauza perioadei prelungite de inactivitate a distribuitorilor de medicamente pe durata sărbătorilor de iarnă, este posibil ca unele produse să nu se mai găsească în farmacii şi spitale.
Românii trebuie să se liniștească, deoarece se iau constant măsuri pentru asigurarea continuităţii acestora. Din câte se pare, nu este vorba despre o problemă prezentă doar la nivelul țării noastre. ANMDMR susține că, pe întreg teritoriul Europei, se încearcă remedierea acestei situații, deoarece „discontinuităţile de medicamente reprezintă o problemă atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, existând o colaborare permanentă între ANMDMR, instituţii similare din alte ţări europene şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA)”.
„În perioada sărbătorilor de iarnă au existat discontinuităţi în aprovizionarea unor unităţi farmaceutice, ca urmare a perioadei prelungite de inactivitate a distribuitorilor de medicamente. Situaţia a fost remediată odată cu reluarea programului normal de lucru, după 13 ianuarie a.c. În ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentelor de uz uman eliberate prin farmaciile cu circuit de spital, Ministerul Sănătăţii şi ANMDMR au avut şi vor continua întâlnirile cu producătorii şi distribuitorii autorizaţi pentru a analiza şi a găsi soluţii punctuale în situaţiile în care s-a constatat deficit în aprovizionare”, se precizează în comunicatul ANMDMR.
De asemenea, aceeași sursă a mai subliniat că medicamentul Hidrocortizon hemisuccinat, fiole, va fi disponibil începând cu luna februarie, ca urmare a reînceperii producţiei. „ANMDMR colaborează permanent cu C.N. Unifarm S.A. pentru identificarea de soluţii pentru acoperirea deficitului unor medicamente esenţiale, cum a fost şi situaţia medicamentelor conţinând Bicarbonat de sodiu, soluţie perfuzabilă.
Pentru prevenirea, reducerea şi gestionarea numărului de discontinuităţi şi, implicit, pentru identificarea de soluţii, ANMDMR lucrează împreună cu Ministerul Sănătăţii, prin comisiile medicale de specialitate, precum şi cu asociaţiile de pacienţi, producători, distribuitori, instituţii din domeniul sanitar, interne şi externe.”
Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, ANMDMR, prin adresa de e-mail lipsamedicament@anm.ro, a subliniat că va răspunde cu promptitudine tuturor pacienţilor care solicită informaţii cu privire la lipsa sau la statutul unui medicament.