
Medicii veterinari, în alertă în zonele afectate de inundații
Inundațiile grave din județele Galați și Vaslui au determinat autoritățile să ia măsuri cât mai urgente pentru a preveni consecințe și mai grave. În acest sens, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis un comunicat de presă prin care a precizat că mai mulți medici veterinari desfășoară acțiuni de dezinfecție în zonele afectate de inundații.
În urma inundațiilor, primele date arată că au murit peste 6.200 de păsări, aproximativ 2.000 de ovine și peste 200 de caprine și suine.
„Au fost transmise instrucțiuni Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală și specifică, ecarisare și sănătate publică, pentru a preveni și limita efectele inundațiilor asupra sănătății animalelor. Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în județele Vaslui și Galați, unde există peste cinci mii de gospodării care dețin animale”, au transmis reprezentanții ANSVSA prin respectivul comunicat de presă.
Comisiile de inventariere, constituite prin ordinul prefectului la nivelul fiecărei localități afectate, includ reprezentantul DSVSA, medicul veterinar de liberă practică, reprezentantul teritorial al MADR – responsabil cu evaluarea valorii genetice a animalelor, precum și primarul localității.
„Menționăm că toate localitățile afectate de inundații sunt acoperite din punct de vedere al acțiunilor sanitar-veterinare de câte o Circumscripție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru asistență. Conform datelor din Baza Națională de Date – Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploatații din localitățile afectate de inundații se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine și 77.479 de păsări. (…) În funcție de concluziile comisiilor de inventariere și de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri/restricții sanitar-veterinare suplimentare, în vederea asigurării unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul județului. ANSVSA va suplimenta, din cadrul DSVSA limitrofe, medici veterinari pentru operațiunile complexe de ecarisare, neutralizare și dezinfecție”, este mesajul transmis pe această cale de reprezentanții ANSVSA.